Свет

Кисинџер го осуди курсот на САД кон пристапувањето на Украина во НАТО

 

САД не требаше да водат политика на приклучување на Украина во НАТО, бидејќи тоа го уништи рускиот безбедносен појас. Соодветната изјава ја даде поранешниот американски државен секретар Хенри Кисинџер.

Според него, по распадот на СССР и Варшавскиот пакт, во Источна Европа се формирал простор кој не бил покриен со воени блокови. Соединетите Американски Држави решија да се зацврстат таму, поканувајќи ги сите земји без исклучок да влезат во НАТО, уништувајќи го рускиот безбедносен појас, пренесува ТАСС.

„Мислам дека американскиот курс за вклучување на Украина во НАТО не е мудар. Се покажа дека системите за национална безбедност се некомпатибилни “ , нагласи Кисинџер.

Тој додаде дека сега ситуацијата е многу променета. Всушност, според неговото мислење, Украина е веќе членка на НАТО, дури и ако овој пристап не е формално формализиран.

Кисинџер, исто така, истакна дека не е сигурен дали ќе биде можно да се постигне крај на конфликтот во блиска иднина, бидејќи некои земји се заинтересирани за негово продолжување.

„Преговорите со Русија треба да го вклучат прашањето за нејзините односи со Европа, сега кога границите на овие односи станаа појасни. Дали Русија ќе биде најисточната земја во Европа или најзападниот дел од Азија? – праша Кисинџер .

Тој исто така изрази уверување дека САД помудро се однесуваат со Кина.

Да потсетиме, на 30 септември, претседателот на Украина Володимир Зеленски објави дека неговата земја аплицира за членство во воениот блок на НАТО на забрзан начин.

Related posts

Leave a Comment