Свет

Клучни факти за руската специјална нуклеарна подморница Белгород

Точните оперативни карактеристики на подморницата се класифицирани

Во бродоградилиштето Севмаш во Северодвинск во северниот дел на Архангелск, планирано е да исплови  нуклеарната подморница Белгород на 23 април. 

Белгород е нуклеарна специјално наменета подморница за истражување. Нејзините точни оперативни карактеристики се класифицирани. Руското Министерство за одбрана официјално не ги коментираше медиумските извештаи за оваа подморница.

Историја на проектот и специфики

Бродостроите ја градат подморницата врз основа на некомплетно изградениот подводен крстосувач на нуклеарен погон на проектот 949А “Антеј”. Подморницата беше поставена како проект на 24 јули 1992 година, но нејзината изградба беше суспендирана во 1997 година. Во 2000-те, беа направени обиди да се рестартира работата за завршување на изградбата на подот во рамките на подобрениот Проект 949AM, но недостигот на финансирање го опструираше овој обид . Во почетокот на 2010-та година, беше донесена одлука за обнова на Белгород во рамките на новиот проект 09852, кој го разви Рубин Централното биро за дизајн на поморска техника (Санкт Петербург). На 20 декември 2012 година се одржа обновената церемонија за поставување на подвижна подлога за подот изградба 91664 со учество на адмирал Виктор Чирков (главен командант на морнарицата на морнарицата 2012-2016 година).

Првично, руската Обединета бродоградба корпорација (УСЦ) и Севмаш во своите соопштенија за печатот изјавиле дека Белгород бил истражувачка подморница наменета да спроведува разновидни истражувања во далечните области на Светските океани, да учествува во операции за пребарување и спасување, да обезбеди инсталација на подводни делови на опремата и да ги спроведе своите инспекции, да тестира нови типови на истражувачки апарати и да ги следи подводните транспортни правци.

Според извештаите, подморницата со нуклеарно оружје ќе биде носител на длабока вода за спасување и автономни подводни беспилотни летала. Рускиот весник Известија објави на 21 април 2017 година, повикувајќи се на командата на морнарицата дека инженерите на Рубин повторно го дизајнирале централниот дел на подрумот. Како што сугерира материјалот на дневниот весник, наместо ракетен простор, инженерите дизајнираа ново и подолго држење за специјална опрема и комори за воздухоплови за нуркачи и екипажи на длабоки водни подморници. Известувачот на Известија, Дмитриј Литовкин, во времето кога преструктуирањето на подрачјето ќе ја зголеми својата должина од 154 метри на 184 метри (11 милиони повеќе од Советскиот најголем субјект 941 “Акула”). Така, Белгород ќе биде најголемата подморница на Руската морнарица по должина.

Носител на подземни беспилотни летала Посејдон

На 1 ноември 2015 година руските централни телевизиски канали доставија извештаи од состанокот на Владата во Сочи за развојот на одбранбената индустрија во земјата, прикажувајќи ја презентацијата на “повеќенаменскиот систем за океанот-статус 6”, назначен за “напад на непријателски важни крајбрежни економски објекти “. Презентацијата укажа на подморниците  Белгород и Хабаровск кои беа изградени како носители на овој систем. Не следеа официјални коментари.

На 1 март 2018 година, рускиот претседател Владимир Путин објави дека Русија создала подводнен беспилотен проект на нуклеарен погон со длабока вода. На 22 март, автономниот подводен беспилотен проект беше именуван Посејдон, по резултатите на отвореното гласање на веб-страницата на руското Министерство за одбрана. Подземните беспилотни летала Посејдон имаат можност за интерконтинентален опсег и можат да бидат вооружени со конвенционална или нуклеарна муниција.

Во ноември 2018 година, руското Министерство за одбрана објави дека екипажот на подморницата Белгород е формирана.

На 20 февруари 2019 година, рускиот претседател Путин во Соединетите Американски Држави објави дека првата подморница, носач на подводното беспилотно летало Посеидон, ќе биде пуштена во пролетта 2019 година.

Веројатно, Посејдон е развиен како резултат на R & D работата во рамките на програмата Статус-6. Еден извор во одбранбената индустрија изјави за ТАСС на 12 април 2019 година дека Белгород ќе биде префрлен во Северодвинск на 23 април. Изворот наведува дека подот ќе биде првиот носител на беспилотните летала Посејдон. Друг извор во одбранбената индустрија за ТАСС изјави дека новата подморница ќе може да носи шест стратешки подводни беспилотни летала.

По завршувањето на изградбата на подморницата, тестовите на нејзиниот нуклеарен реактор и неговите испитувања во доковите се очекува да се спроведат во текот на 2019 година. Извор на ТАСС вели дека Белгород ќе преземе морски и државни испитувања на бродоградителите во 2020 година, по што ќе биде доставен до морнарицата до крајот на таа година.

 

Related posts

Leave a Comment