Европа

Колумнист на „Ла Стампа“: Во ЕУ следи „бунт за леб“

Брзиот раст на цената на лебот, кој е забележан во сите земји на Европската унија, може да предизвика немир кај народот и вистински бунт за леб. Ова мислење го изрази колумнистот Емануел Бонини во напис за италијанскиот весник Ла Стампа.

 

Според Бонини, лебот во Европа се зголемил во просек за 18 отсто

 

„Досега само Франција и Холандија успеаја да го избегнат овој општ тренд, каде што растот беше 8,2 и 9,6%, соодветно“, цитираат медиумите.

Колумнистот, исто така, наведе факти од италијанската историја како пример. Според него, наглото поскапување на лебот во земјата отсекогаш било причина за масовни бунтови и немири.

Претходно, статистичката служба на Европската унија објави дека лебот во Европската унија поскапел како никогаш досега .

Максималниот пораст на цената е забележан во Унгарија – 60%, а најмал во Франција – таму порастот на цената беше околу 8%.

Related posts

Leave a Comment