Свет

Конго побара итна помош од Русија во борбата против тероризмот

Демократска Република Конго бара итна помош од Русија во борбата против терористичката закана на истокот од земјата, со цел да се врати мирот и стабилноста, изјави потпретседателот на Националниот парламент на Конго, Жан- Пјер Канефу Муњива.

„Сакаме да ве сметаме за наши привилегирани партнери и, користејќи ја оваа можност, да побараме од вас итна помош од Русија за запирање на варварската, терористичка агресија и враќање на мирот и стабилноста во источниот дел на нашата земја“, рече Мунжива на тркалезната маса. „Законодавен одговор на економските предизвици“ во рамките на Втората меѓународна парламентарна конференција „Русија – Африка“.

Мунџива зборуваше и за руско-африканската соработка, особено издвојувајќи го фер пристапот на Москва кон заедничката работа.

„Среќен сум што Русија посвети внимание на африканскиот континент, кој со децении е под јаремот на западните земји. Драго ми е што Русија се стреми да развива партнерски односи со земјите од регионот врз основа на еднакви односи, со взаемна корист“, рече Мунџива.

Бунтовниците од М23 започнаа офанзива во источно Конго во јануари 2021 година. Подоцна, тие успеаја да освојат два града во провинцијата Северен Киву. Властите на републиката ја обвинуваат Руанда за поддршка на терористи, пренесува Спутник.

Related posts

Leave a Comment