Свет

Короната во Италија кружела уште во септември 2019 година?

 

Неодамнешното истражување на Институтот за тумори во Милано и Универзитетот во Сиена покажа дека вивисот кофид19 циркулирал во Италија на почетокот на септември 2019 година.

Значи, многу порано одколку што досега се веруваше.

Водечкиот автор на студијата, научниот директор Џовани Аполо, ја објави студијата во списанието Tumori Journal.

Серолошкото тестирање на примероци од крв од 959 лица кои учествувале во студијата за рак на белите дробови помеѓу септември минатата година и март годинава откри антитела на вирусот корона кај 11,6 проценти од испитаниците, а кај 14 проценти откри дека имале антитела уште во септември, пишува Италијанската Република. .

Четири случаи од првата недела на октомври се покажаа позитивни за антитела кои го неутрализираат вирусот, што значи дека тие се заразиле во септември, изјави Аполоне за Ројтерс.

„Ова е голем наод – асимптоматските луѓе не само што беа позитивни по серолошките тестови, туку имаа и антитела кои можат да го убијат вирусот. Ова значи дека новиот корона вирус може да циркулира меѓу населението долго време и со ниска стапка на смртност, не затоа што исчезнува, но повторно да удри “, додаде тој.

Според извештајот, во истражувањето учествувале лица на возраст меѓу 55 и 65 години, а сите тие

биле пушачи.

Скоро 60 проценти од испитаниците биле мажи, а 50 проценти од нив биле жители на Ломбардија.

Наодите од крв исто така покажуваат дека во септември 2019 година, вирусот е потенцијално присутен во пет италијански региони, а во целокупната анализа на примероците од септември до

март, пронајден е барем еден позитивен случај во сите 13 региони.

„За оние луѓе кај кои беа пронајдени антитела од примероци на крв дадени во септември, инфекцијата најверојатно се случила во август“, рече Аполо.

Првиот официјален случај на коронавирус во Италија е регистриран на 19 февруари.

Двајца научници, биологот Енрико Бучи од Универзитетот во Темпле и имунологот Антонела Виола од Универзитетот во Падова, се скептични во врска со оваа студија и наведуваат дека она што го открило студијата е всушност вкрстена реакција на 10 проценти од светската популација, кои наишле на еден од другите коронавируси, развиле некаква форма на заштита од новата корона

Related posts

Leave a Comment