ЗдравјеСвет

КОРОНАТА ГИ НАПРАВИ БИЛИОНЕРИ! Директорите на овие компании значително го зголемија своето БОГАТСТВО

 

Извршните директори на Pfizer , BioNTech и Moderna споделија заработка од повеќе од 100 милиони американски долари за време на пандемијата, како одраз на комерцијалниот успех на вакцините mRNA развиени од овие фармацевтски компании.

Алберт Бурла од Pfizer, Угур Шахин од BioNTech и Стефан Бансел од Модерна значително го зголемија своето богатство во последните две години благодарение на зголемувањето на вредноста на акциите поттикнати од ентузијастичките инвестиции во фармацевтските компании. кои работеа на развој на лекови и вакцини против Вирусот Ковид-19, пишува Фајненшл Тајмс.

Цените на акциите на Pfizer се зголемија за 60 отсто во последните две години. Вредноста на BioNTech е зголемена три пати, а на Modernа пет пати.

Извршните директори Бенсел и Шахин на хартија станаа милијардери благодарение на акциите што ги поседуваат во компаниите Moderna и BioNTech. Бенсел има 7,8 отсто од акциите во Модерна, со проценета вредност од 7,8 отсто. Шахин поседува 17,1 отсто од BioNTech, во вредност од 7,8 милијарди долари.

Вакцините развиени од BioNTech и Pfizer им донесоа на компаниите приход од 37,5 милијарди долари минатата година, додека Moderna оствари приход од околу 17 милијарди долари, според компанијата за обработка на податоци Airfinity.

Анализата на бонусите за производителите на вакцини mRNA во 2020 и 2021 година покажува дека извршниот директор на Pfizer, Алберт Борла, имал најголема добивка за време на пандемијата. Тој во овој период заработил 45,3 милиони долари бонуси, што е значително зголемување во однос на 27,7 што ги добил во периодот 2018-2019 година, кога дојде на позицијата извршен директор, пренесува Bankar.me.

Шахин заработи бонус од 30,8 милиони долари во двете години од пандемијата, додека во 2018-2019 година. неговата заработка била 8,5 милиони долари. Бонусот на Бензел падна од 67,5 милиони долари на 31,1 милиони во 2020-2021 година, пред се поради котација на компанијата Модерна на берзата, која на овој извршен директор му донесе приход од акции од 58,6 милиони долари.

Вкупниот износ на бонуси за сите три компании во периодот 2020-2021 година. достигна 107,2 милиони долари, од 103,7 милиони долари две години порано.

Related posts

Leave a Comment