Свет

Косовската криза беше предизвикана од оние кои сакаат да ја отсечат Русија од Балканот,истите тие кои го променија уставното име на Македонија

Рускиот министер за надворешни работи говореше на пресот по разговорите со својот словенечки колега Миро Церар

 

 

Влошувањето на тензиите во непризнаеното Косово беше предизвикано од оние кои сакаат да го претворат Балканот во “санитарен кордон” против Русија, изјави рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, за медиумите во средата.

“Што се однесува до настаните во Косовска Митровица, таквите провокации се во рацете на оние кои сакаат да го претворат Балканот во” санитарен кордон “против Русија”, изјави Лавров на прес-конференцијата по разговорите со неговиот словенечки колега Миро Церар.

Лавров предупреди дека за постигнување на оваа цел сите земји од регионот треба да бидат вовлечени во НАТО.

“Успеавте да ги видите сите ресурси што се користат за да се реши проблемот со официјалното име на Македонија”, рече тој. “Како што можеме да видиме сега, Србија е принудена да се согласи дека независноста на Косово ќе биде формализирана и ова ќе го отвори патот за пристапување на повеќе територии на Западен Балкан во НАТО”.

“Сето ова е многу тажно. Денес разговаравме за ситуацијата во овој регион со мојата колешка”, рече Лавров. “Видовме дека Словенија, иако е членка на НАТО и Европската унија, не ја поддржува идејата за” санитарни кордони “, рече тој.

Лавров додаде дека Словенија е за надминување на постојните пречки, а не создавање нови линии на поделба во Европа.

 

Related posts

Leave a Comment