Регион

Красимир Каракачанов : Бугарија Нема намера да ја нападне Русија со Ф-16

 

Бугарскиот министер за одбрана, Красимир Каракачанов, се обрати на состанокот на парламентарната комисија за одбрана, по ставањето на вето од страна на претседателот Румен Радев, на нацртот за ратификација на договорот за купување на Ф-16.

Шефот на министерството ги коментираше забелешките на Радев дека немало консензус во одлуката за купување американски авиони. Според Каракачанов, тој не може да се постигне, бидејќи дел од општеството продолжува да верува дека Бугарија ќе ја нападне Русија со новите авиони.

“Не може да има широк консензус во јавноста, бидејќи дел од нашето општество сé уште мисли (или некои од нашите политички водачи велат дека е така) дека ги купуваме американските авиони за напад на Русија … друго прашање е што никој не купува Ф-16 за напад на некого “, рече министерот.

Каракачанов истакна дека сите дискусии се засноваат на многу чувствителен предмет – “амерофилија или русофобија” – и ова е крајно штетно за бугарското општество.

“Сè додека сме поделени на” фили “и” фоби “, нема да има 100% консензус во општеството”, додаде тој.

Каракачанов веќе еднаш изјави дека Бугарија нема да ја нападне Русија со новите авиони. Министерот ги нарече таквите шпекулации “глупави и неодговорни”.

Бугарскиот претседател Румен Радев претходно стави вето на склучувањето на договори за купување Ф-16, нивно вооружување, опрема и техничка поддршка. Тој остро ја критикуваше одлуката на парламентот да одржи две гласања одеднаш за време на еден состанок: еден за да го ратификува договорот, а друг за да го ажурира буџетот, чиј дефицит поради купувањето на Ф-16 ќе се зголеми четирипати.

Според претседателот, поради таквата поедноставена процедура, не можеше целосно да се разговара за ставот на пратениците кои се спротивставија на ратификацијата.

“Поради скратената законска процедура, неколку прашања останаа нејасни: цената, гаранциите, условите за испорака, казната, надоместокот и други предмети”, изјави вчера шефот на државата.

Сепак, некои политичари во владејачката партија “Граѓани за европски развој на Бугарија” (ГЕРБ) веруваат дека со второ гласање во петок ќе биде можно лесно да се надмине претседателското вето.

Во декември минатата година Бугарија, разгледувајќи ги понудите од САД (Ф-16), Италија (Еурофајтер) и Шведска (Грипен), го избраа американскиот авион. Цената за 8 авиони е скоро 1,26 милијарди долари и ќе бидат доставени до 2023 година.

Related posts

Leave a Comment