Свет

Кремљ вети дека ќе продолжи да ја брани позицијата на Москва за теснецот Керч

На 25 мај, поморскиот трибунал на Обединетите нации пресуди дека Русија треба да ослободи 24 украински морнари и да ги предаде трите поморски бродови

 

Русија смета дека Конвенцијата на Обединетите нации за правото на море не може да се примени во ситуацијата околу Керч теснецот и ќе продолжи доследно да ја брани својата позиција по ова прашање, изјави за новинарите портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков.

“Во случајот со Керч , не може да се примени Конвенцијата за море од 1982 година, нашето Министерство за надворешни работи детално го објасни ова. Русија сигурно ќе продолжи доследно да го брани своето гледиште за оваа приказна”, рече Песков.

Три украински воени бродови нелегално влегоа во руските територијални води во протокот  Керч на 25 ноември 2018 година. И покрај повторените предупредувања и барања за запирање, украинските бродови продолжија да пловат, принудувајќи ја Русија да употреби оружје. Тројца украински војници беа лесно повредени. Бродовите беа запленети, а 24 украински морнари беа уапсени.

На 25 мај, поморскиот трибунал на Обединетите нации пресуди дека Русија мора да ослободи 24 украински морнари и да ги врати трите поморски бродови назад. Меѓународниот трибунал за морско право побара од двете страни “да се воздржат од преземање какви било дејства кои би можеле да го влошат или прошират спорот”. Покрај тоа, поморскиот суд ги повика Москва и Киев да поднесат извештај до Трибуналот за нивната согласност за инцидентот на Керч теснец до 25 јуни.

Related posts

Leave a Comment