Регион

Курти : Проектот за размена на територии пропадна

 

Лидерот на косовското движење за самоопределување, победник на неодамнешните парламентарни избори, Албин Курти, рече дека разговарал за можноста за постигнување договор со Белград во наредните месеци со американскиот претставник Ричард Гренел.

Во интервју за Гласот на Америка  , Албин Курти предупреди дека можноста за постигнување договор е потешка кога постои временски рок.

Тој додаде дека „проектот за размена на територии меѓу Косово и Србија не успеа“, но додаде дека идејата сè уште не е мртва и дека неговата влада ќе го „закопа“.

Курти рече дека може да разговара со српските власти во меѓународните форуми, како што е Берлинскиот процес, и, како што вели, француско-германската иницијатива и Брисел како модератор, пренесува Косовoнет.

Тој наведува дека веќе има 33 договори со Србија во дијалогот за нормализирање на односите и дека треба да се види балансот на нивното спроведување и нивното влијание врз животот на граѓаните.

„Но, дури и порано, во мојата прва недела како нов премиер на Косово, ќе започнам дијалог со косовските Срби, додека, што се однесува до преговарачкиот тим со Белград, ќе го водам како што предвидува Уставот. Ќе имаме прелиминарни подготовки за дијалог, но сакам да биде вклучена и опозицијата, затоа што нашата политичка сцена во Косово не смее да се подели “, рече Курти.

Тој повтори дека покрај барањето за признавање на независноста на Косово, ќе го постави и прашањето за „воени репарации“ пред Белград.

Курти вели дека Ричард Гренел инсистирал на тоа дека инвестициите во Косово бараат брз конечен договор со Србија, а не да го негираат тоа, но дека има уште три фактори кои особено влијаат на протокот на странски инвестиции.

„Овие се широко распространета сиромаштија во Косово, распространета корупција во институциите на системот што создадоа привилегирани тендерски компании и тешкотии  да се пристапи до финансии заради заеми со високи каматни стапки. Значи, ние сме во дијалог со Србија и веруваме дека процесот и содржината на договорот е приоритет, поважен од временската рамка за истиот.

Лидерот на Самоопределување, кога станува збор за балканскиот „мини-шенген“, изјави дека Србија, Албанија и Северна Македонија веќе имаат слобода на движење и визна либерализација и дека е важно Косово да биде присутно во сите овие иницијативи.

Тој најави дека веќе е во разговори со Демократскиот сојуз на Косово за формирање на косовската влада, со цел да се намали бројот на министрите досега, што е 21, на околу 12, и да се намали бројот на заменици министри за третина.

Related posts

Leave a Comment