Македонија

Кучињата на Вранишковски повторно лаат против се што е Македонско, овој пат таргет им е Архимандритот Никодим Царкњас

 

Кучињата на Вранишковски повторно лаат против се што е Македонско.Овој пат трн во око им е Архимандритот Никодим Царкњац кој итекако е докажан патриот  и борец за Македонската кауза.Токму поради ова тој им смета на црнокошуљашите на Вранишковски кои во координација со Заев сакаат да го зададат последниот удар кон Македонскиот идентитет.Имено тие го обвинуваат Царкњас за Етнофилетизам,демек заради името на државата тој се откажува од соборноста на МПЦ.Па побогу бре ,,соборни,, ако ние сме етнофилетисти зошто тогаш другие помесни цркви не си ги осстранат етничките предзнаци пред имињата на нивните цркви?Зарем етнофилетизмот ќе важи само за нас ?Кучињата одат и подалеку сугерирајќи црква на ,,северна,,Македонија.Сите оние кои ги познаваат црквенополитичките прашања ќе ви кажат дека квазицрквата на Вранишковски работи во спрега со владиците Наум,Партениј и Пимен,нормално координирани од грчковлашките структури одвнатре и однадвор со логистика од самиот Заев.

 

Прочитајте што овие црни пси одродници од македонското ткиво пишуваат на својот официјален профил

МПЦ се западнати во тешка депресија и како да не им се живее

Прашањето кое за Илинден јавно го постави расколничкиот “архибандит” Царкњас (има ли за што да се живее после промената на името на државата?) несакајќи ја исфрла на површина идентитетската агонија и егзистенцијалната криза низ која поминуваат во МПЦ.

Неговиот театрален крик отвора нови дилеми за иднината на расколот, а првенствено го поставува прашањето: дали една северномакедонска црква (каква што неминовно ќе мора да стане МПЦ), па била таа и хипер-автокефална, може да претставува доволен идентитетски предизвик за да ги задржи во себе нивните, тешко болни од етнофилетизам клир и народ?

 

Related posts

Leave a Comment