Свет

Лавров: Западот му објави тотална војна на рускиот свет

 

Непријателските нации користат многу алатки кои им стојат на располагање за да ја оштетат и да ја задржат Русија, изјави министерот за надворешни работи Сергеј Лавров.

 

Конфронтацијата меѓу западните нации и Русија е еднаква на „тотална војна“, рече рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во петокот за време на состанокот со шефовите на руските региони.

Руското општество и големите политички партии ја поддржуваат одлуката на владата да се соочи со овој предизвик, додаде тој.

Западните држави „ги удвојуваат, тројно и четирикратно ги зголемуваат своите напори да ја одвратат нашата нација. Тие користат широк спектар на алатки, од еднострани економски санкции до тотално измамничка пропаганда во глобалните медиуми“, рече Лавров, истакнувајќи дека „русофобијата на ниско ниво, која на наше најдлабоко жалење ја промовираат голем број влади, се искачи на невидени нивоа“.

„Западот објави тотална војна против нас, против целиот руски свет. Сега никој не го ни крие овој факт“, изјави Лавров.

Русија одговори на притисокот со обединување на „сите здрави патриотски сили“ и наплив на јавна поддршка за надворешната политика на Русија, рече министерот за надворешни работи.

Лавров, исто така, истакна дека кризата ја разоткри вистинската природа на ветувањата дадени на Русија пред 30 години, по распадот на СССР. „Сега ја гледаме вредноста на сите разговори за универзалните вредности и потребата Европа да се претвори во заеднички дом од Атлантикот до Пацификот. Никој не треба да има илузии за односот на САД и нивните сојузници кон Русија, додаде тој.Високиот дипломат зборуваше на состанокот на советот на Министерството за надворешни работи, во кој членуваат сите руски регионални шефови. Советодавното тело редовно се состанува за да разговара за тоа како дипломатскиот кор може да им помогне на различни делови од земјата. Како министер за надворешни работи, Лавров претседава со Советот.

Related posts

Leave a Comment