Свет

Лавров: Нашите акции во Украина придонесуваат за ослободување на светот од неоколонијалното угнетување на Западот

Руската „специјална воена операција“ во Украина придонесува за ослободување на светот од западното неоколонијално угнетување, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во интервју за новинската агенција Ксинхуа .

„Очигледно, целите на Западот се обиди да се наруши природниот тек на историјата и да се решат нивните проблеми на сметка на другите. Таквата политика е осудена на пропаст“, ​​рече министерот. „Денешниот свет има неколку центри за одлучување, тој е мултиполарен. Гледаме како динамично се развиваат азиските, африканските и латиноамериканските земји. Секој има вистинска слобода на избор, вклучувајќи начини за развој и учество во проекти за интеграција. Нашата специјална воена операција во Украина, исто така, придонесува за процесот на ослободување на светот од западното неоколонијално угнетување, кое е густо измешано со расизам и со идејата за ексцепцијализам, што всушност е комплексен“. Како што истакна Лавров, денес не зборуваме за нова Студена војна, туку за „упорната желба на Вашингтон и неговите сателити, кои се сметаат за „господари на човечката судбина“, да наметне американско-центричен модел на светски поредок. Дојде момент кога малцинството се обидува да ја замени архитектурата на одлучување воспоставена во ОН и да го замени меѓународното право создадено како резултат на Втората светска војна со некој свој поредок. Вашингтон и неговите сојузници сами ги пишуваат овие правила, а потоа и ги наметнуваат на меѓународната заедница како задолжителни“, продолжи тој.

Лавров истакна дека САД со децении водат деструктивна политика. Министерот ги наведе „агресијата“ на НАТО против Југославија, нападите врз Ирак, Либија, „обидите да се уништи“ Сирија, како и „обоените револуции“ во голем број земји, вклучително и Украина. „Сето тоа чинеше стотици илјади животи и доведе до хаос во различни делови на светот“, додаде тој. Шефот на руската дипломатија посочи дека западњаците „користат најбрутални методи“ за да се обидат да ги потиснат земјите кои настојуваат да водат независна надворешна и внатрешна политик. „Можеме да видиме како размислувањето на блокот се наметнува во азиско-пацифичкиот регион. „Погледнете ја таканаречената индо-пацифичка стратегија промовирана од САД, која има јасна антикинеска ориентација“, рече Лавров. „Во духот на архаичната доктрина на Монро, САД се обидуваат да диктираат како и според кои стандарди да се живее во Латинска Америка. Тоа го објаснува долгогодишното илегално трговско ембарго против Куба, санкциите против Венецуела и обидите да се наруши стабилноста во Никарагва. Во оваа насока е и континуираниот притисок врз Белорусија. Оваа листа може да продолжи“, вели искусниот дипломат. Според рускиот министер, колку побрзо Западот се помири со новите геополитички реалности, „тоа ќе биде подобро за нив и за целата меѓународна заедница“. „Како што истакна кинескиот претседател Си Џинпинг на форумот во Боао, „мора да се придржуваме до принципите на неделива безбедност, да изградиме избалансирана, ефикасна и одржлива безбедносна архитектура и да се спротивставиме на стремежот кон сопствената безбедност по цена на „безбедноста“ на другите. “, заклучи Лавров. Тоа го објаснува долгогодишното илегално трговско ембарго против Куба, санкциите против Венецуела и обидите да се наруши стабилноста во Никарагва. Во оваа насока е и континуираниот притисок врз Белорусија. Оваа листа може да продолжи“, вели искусниот дипломат. Според рускиот министер, колку побрзо Западот се помири со новите геополитички реалности, „тоа ќе биде подобро за нив и за целата меѓународна заедница“. „Како што истакна кинескиот претседател Си Џинпинг на форумот во Боао, „мора да се придржуваме до принципите на неделива безбедност, да изградиме избалансирана, ефикасна и одржлива безбедносна архитектура и да се спротивставиме на стремежот кон сопствената безбедност по цена на „безбедноста“ на другите. “, заклучи Лавров. Тоа го објаснува долгогодишното илегално трговско ембарго против Куба, санкциите против Венецуела и обидите да се наруши стабилноста во Никарагва. Во оваа насока е и континуираниот притисок врз Белорусија. Оваа листа може да продолжи“, вели искусниот дипломат. Според рускиот министер, колку побрзо Западот се помири со новите геополитички реалности, „тоа ќе биде подобро за нив и за целата меѓународна заедница“. „Како што истакна кинескиот претседател Си Џинпинг на форумот во Боао, „мора да се придржуваме до принципите на неделива безбедност, да изградиме избалансирана, ефикасна и одржлива безбедносна архитектура и да се спротивставиме на стремежот кон сопствената безбедност по цена на „безбедноста“ на другите. “, заклучи Лавров. Во оваа насока е и континуираниот притисок врз Белорусија. Оваа листа може да продолжи“, вели искусниот дипломат. Според рускиот министер, колку побрзо Западот се помири со новите геополитички реалности, „тоа ќе биде подобро за нив и за целата меѓународна заедница“. „Како што истакна кинескиот претседател Си Џинпинг на форумот во Боао, „мора да се придржуваме до принципите на неделива безбедност, да изградиме избалансирана, ефикасна и одржлива безбедносна архитектура и да се спротивставиме на стремежот кон сопствената безбедност по цена на „безбедноста“ на другите. “, заклучи Лавров. Во оваа насока е и континуираниот притисок врз Белорусија. Оваа листа може да продолжи“, вели искусниот дипломат. Според рускиот министер, колку побрзо Западот се помири со новите геополитички реалности, „тоа ќе биде подобро за нив и за целата меѓународна заедница“. „Како што истакна кинескиот претседател Си Џинпинг на форумот во Боао, „мора да се придржуваме до принципите на неделива безбедност, да изградиме избалансирана, ефикасна и одржлива безбедносна архитектура и да се спротивставиме на стремежот кон сопствената безбедност по цена на „безбедноста“ на другите. “, заклучи Лавров.

Кога станува збор за преговорите со Украина, Лавров го рече следново:„Во моментов сме сведоци на двојни стандарди и лицемерие на западниот естаблишмент. Земјите на НАТО со јавно изразување поддршка за режимот во Киев прават се за да го спречат крајот на операцијата со постигнување политички договори“, рече рускиот министер. Русија е за натамошни преговори со Украина, но тоа е попречено од западните поттикнувања, рече Лавров. „Ние сме за натамошни разговори, иако тие не одат лесно. Вие го поставувате вистинското прашање што ги попречува. Тоа е, на пример, воинствена реторика и поттикнување на западните спонзори“, рече Лавров. Според шефот на дипломатијата, западните земји го повикуваат Киев „да се бори до последниот Украинец“ со снабдување со оружје и попречување на преговорите. „Убеден сум дека договорите може да се постигнат само кога Киев ќе почне да дејствува во интерес на украинскиот народ, а не на „далечните советници““, додаде тој.

Related posts

Leave a Comment