Регион

Лавров : Обврските на Албанија кон САД и НАТО не пречат во односите со Русија

Гети слики / Ендру Бартон

Обврските на Албанија кон НАТО и САД не треба да го попречуваат развојот на билатералните односи со Русија, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

Лавров разговараше со албанскиот премиер и министер за Европа и надворешни работи Еди Рама, кој во моментов е претседавач на ОБСЕ.

„Веќе реков дека сме подготвени активно да ги развиваме односите до степен што им одговара на нашите албански колеги. Но, г-динот Премиер посебно ги спомна нивните обврски кон НАТО и САД “, рече Лавров.

Според него, ова е политичка реалност, но има многу примери кога ниту една од овие обврски не го спречила развојот на нормални и добри односи.

Рускиот врвен дипломат истакна дека ваквите односи се взаемно корисни во сфери како трговија, инвестиции и економска соработка.

„Не гледам причини што би можеле да го попречат градењето на толку добри односи што ќе овозможат развој на контакти меѓу луѓето и во рамките на културните, хуманитарните и образовните сфери“, додаде тој.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!