Свет

Лавров објасни како ќе се случи припојувањето на украинските региони кон Русија

Граѓаните на Украина сами ќе ја одредат својата судбина за време на референдумот за пристапување на регионите во кои живеат Руси, тоа ќе зависи од нив, а не од некој друг, рече рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров на прес-конференција во средата (27-ми април) по средбата со министерот за надворешни работи на Еритреја Осман Салех Мохамед.

Одговарајќи на новинарско прашање за можноста за референдум за приклучување кон Русија во регионите на Украина, шефот на руската дипломатија го рече следново:

„Од самиот почеток на специјалната операција објавивме дека нејзината цел е да ги заштити цивилите кои страдаат од милитаризацијата и нацификацијата на нивната земја. Од фактот дека во агенциите за спроведување на законот владеат отворени неонацисти, кои дури и не се двоумат да покажат соодветни симболи на нацистичка Германија. Од фактот дека владата на чело со претседателот носи закони кои доследно го убиваат рускиот јазик, култура и образование во Украина. „И расположението на луѓето овде мора да биде на прво место. Кога го најавивме почетокот на специјалната операција, рековме дека ќе тргнеме од претпоставката дека граѓаните на Украина сами ќе си ја одредат судбината“.

 

Related posts

Leave a Comment