Свет

Лавров: Русија ќе ги зајакне врските со сојузниците, западниот пат се поништува самиот себе

Сергеј Лавров

Русија ќе ги зајакне врските со Африка без оглед на активностите на Западот, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров за Спутник.

Можам со сигурност да кажам дека улогата на африканскиот континент во концептот на нашата надворешна политика ќе биде зголемена, значително зголемена – рече Лавров.

Лавров посочи дека тоа ќе се случи без оглед на ситуацијата во западниот правец.

– А западната насока, како што знаете, сега се поништува сама по себе. Поради нашите фундаментални, долгорочни, неопортунистички интереси, важноста на Африка ќе се зголеми, како и поради она што Западот и го прави на нашата земја, објективно ќе го зголеми уделот на африканската насока во нашата работа – Лавров рече по разговорот со претседателот на Уганда Јовери Мусевени.

Related posts

Leave a Comment