Свет

Лавров ја прогласи за бесмислена идејата за нови договори од Минск

Лавров ја прогласи бесмисленоста на идејата за нови договори од Минск

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, во интервју за Националната државна телевизија на Белорусија, рече дека нема смисла да се преговара со Украина во формите што се развија во текот на овие осум години.

 

Одговарајќи на прашањето дали има смисла да се предложи нова верзија на договори со Киев (условно „Минск-3“) наспроти актуелното однесување на западните партнери, министерот укажа на нецелисходноста да се работи во постоечките форми.

„Нема смисла во формите во кои тие се обидуваат да преговараат во последните осум години. Прво, договорот што го прекрши Мајдан во февруари 2014 година, потоа договорите од Минск“, ја цитира неговата изјава  на веб-страницата на  руското Министерство за надворешни работи .

Претходно Лавров изјави дека е малку веројатно англосаксонците да и дозволат на Украина да се врати во дипломатскиот процес.

Related posts

Leave a Comment