Европа

Ладен туш во Германија: Првиот голем град ја исклучи топлата вода

 

Администрацијата на германскиот град Хановер го исклучи греењето и дозволува само ладни тушеви во сите јавни згради, за да помогне во справувањето со кризата во снабдувањето со гас предизвикана од акциите на Русија.

Градската управа на Хановер го исклучи греењето и дозволува само ладни тушеви за жителите на сите објекти за јавни станови. Тој е првиот голем град кој го прекина пристапот до топла вода, откако Русија драстично го намали количеството гас на располагање на Германците.

На Германците им беше кажано дека може да очекуваат радикални мерки за намалување на потрошувачката на гас, како и поскапи сметки за енергија, јавува Би-Би-Си . Во меѓувреме, членките на Европската унија се договорија да ја намалат потрошувачката на руски гас за 15 отсто во претстојната зима.

Во очајнички обид да ја намали потрошувачката на енергија, управата на германскиот град Хановер одлучи дека топла вода повеќе нема да има за миење раце во градските згради, за туширање, базени, теретани и спортски сали.

Исто така, почнаа да ги исклучуваат јавните чешми и најавија дека во текот на ноќта ќе се гасат светлата на важните објекти во градот, како оние на зградата на градското собрание или разни музеи. Градоначалникот на Хановер, Белит Онај , рече дека градот презема радикални мерки за намалување на потрошувачката на енергија за 15 отсто.

Related posts

Leave a Comment