Европа

ЛГБТ „пропагандата“ се соочува со целосна забрана во Русија

Новиот предлог-закон го споредува промовирањето на „нетрадиционални сексуални односи“ со воена пропаганда и поттикнување национална, расна или верска омраза

Унапредувањето на односите на ЛГБТ може да биде трајно забрането во Русија со предлог-законот што беше воведен во Државната дума во понеделникот, со кој таквите пораки се споредуваат со воена пропаганда и поттикнување омраза.

Во моментов, ЛГБТ „пропагандата“ во Русија е забранета само кога е насочена кон деца, но некои политичари повикуваат на построги ограничувања и казни за „негирање на семејните вредности“ и „пропаганда на нетрадиционални сексуални односи“.

Во објаснувањето приложено кон предлог-законот, авторите тврдат дека ЛГБТ „пропагандата“ стана широко распространета во Русија и се промовира преку медиумите, јавните настани, услугите за стриминг и преку прикажувањето на таквите односи во филмовите. 

„Во Русија, на законодавно ниво, не е дозволено да се промовираат самоубиства, дрога, екстремизам, криминално однесување, бидејќи тие се сметаат за негативни и општествено опасни феномени. Во исто време, формално, до сега, нема забрана за пропаганда на негирање на семејните вредности и нетрадиционални сексуални односи, вклучително и со употреба на дистрибуција на филмови“, се вели во белешката.

Авторите на нацрт-законот – кои не вклучуваат членови на владејачката партија Единствена Русија – тврдат дека негирањето на семејството како општествена вредност, промовирање на таканаречениот начин на живот „без деца“ и одобрување и признавање на нетрадиционални сексуални односи, е опасно не само за децата и младите, туку и за целото општество, бидејќи „ги става на ризик прашањата за демографијата и идниот економски раст“.

Нацрт-законот се обидува да го дополни сегашното законодавство со воведување административна и кривична одговорност за ширење на ЛГБТ пораки низ која било демографска содржина во Руската Федерација и да ги ускрати правата за дистрибуција на филмови кои промовираат такви односи.

„Семејството, мајчинството и детството во нивното традиционално сфаќање, преземено од предците, се вредностите кои обезбедуваат континуирана промена на генерациите“, апелираат авторите на законот, додавајќи дека тие се „услов за зачувување и развој на мултинационалната структура на народот на Руската Федерација и затоа им треба посебна заштита од државата“.

Пратениците забележуваат дека забраната на ЛГБТ пропагандата не им ја одзема можноста и правото на руските граѓани да ги одредат своите сексуални преференци и ориентација, ниту пак дозволува нивна дискриминација на кој било начин. Сепак, тие инсистираат дека овие привилегии „не им даваат право да бараат јавно одобрение за таквите односи“ или „да шират „нови“ вредности кои носат скриени закани за општеството“.

Минатиот месец, сличен предлог-закон беше воведен и во Државната Дума, со кој се бара да се воведат казни од над 160.000 долари за промовирање на нетрадиционални сексуални односи. Сепак, тој не успеа да го помине првото читање.

Related posts

Leave a Comment