Свет

Лидерот на СЗО повторно дивее: Луѓето мора да престанат да имаат меѓусебни контакти за да се спречи пандемијата

Човештвото сега е во вистинска опасност поради ширењето на заразата со „Ковид-19“ и покрај успехот во вакцинацијата, рече водачот на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Гебрејесус. 

„Со развојот на вакцината во рекордно време, постигнавме голем напредок. Но, сега светот е во вистинска опасност. Многу од нашите претходни успеси се уништуваат “, рече Гебрејесус, чиј текст на говорот беше објавен на официјалната веб -страница на таа меѓународна организација.

Според него, зголемувањето на бројот на случаи на Ковид-19 е предизвикано од фактот дека луѓето престануваат да се придржуваат кон ограничувањата на социјалните контакти, дека здравствените системи работат неконзистентно, а стапката на вакцинација е неизедначена.

Тука, сепак, би го додале следново: туризмот закрепна на сите најважни светски дестинации и речиси ги достигна пред пандемиските параметри. Според експертите, ќе бидат потребни уште две до три години за целосно закрепнување на секторот.

 

Дали ова значи дека излудените луѓе организирно ги „пуштаат од ланци“ пред туристичката сезона кога, по правило, ситуацијата со Ковид 19 се стабилизира и се држи под контрола, така што од есен се започнува од почеток, со катастрофални најави слични на оаа на лидерот на СЗО? Потоа, како што може да се прочита од гореспоменатата изјава на лидерот на СЗО, најверојатно „ослободените од ланецот“ ќе бидат обвинети дека не ги почитувале пропишаните епидемиолошки мерки за време на летниот одмор. И така најверојатно во недоглед. Па, кој е луд овде?

Претпочитаме коментарите да ви ги оставиме вам.

Related posts

Leave a Comment