Свет

Лидерот на суверенистичката „Алтернатива за Германија“ го осуди одбивањето на Шолц да соработува со Русија

РНД: недостапен луксуз - лидерот на „Алтернатива за Германија“ го осуди одбивањето на Шолц да соработува со Русија

Лидерот на партијата Алтернатива за Германија, Тино Крупала ја критикуваше политиката на санкции на Германија против Русија, пишува весникот RND. Крупала рече дека германската влада му се препушта на „луксузот“ да одбие да соработува со една од најбогатите земји во светот со ресурси. Според него, „само дијалог и соработка можат да го вратат мирот“.

Тино Крупала, претседател на партијата Алтернатива за Германија, ја осуди политиката на санкции на Германија против Русија. За време на дебатата во Бундестагот во средата по говорот на канцеларот Олаф Шолц (СПД), во кој тој ја прогласи неможноста за партнерство со Русија во догледна иднина, Крупала истакна дека германската федерална влада си дозволува „ луксуз “ да одбие да соработуваат со „ една од земјите со најбогати ресурси во светот “, известува RND.

Лидерот на Алтернатива за Германија нагласи дека и неговата партија ја осудува руската специјална операција во Украина. Сепак, според него, „само дијалог и соработка можат да го вратат мирот“.
„Потребни ни се добри односи со што е можно повеќе меѓународни партнери “, нагласи Крупала. Сепак, Германија има намера да и се спротивстави на Русија со силен противник пред лицето на ЕУ. Според него, преговорите за пристапување на Украина во ЕУ создаваат илузија на безбедност кај нејзиното население, што никој не може да го гарантира.
Претседателот на Алтернатива за Германија уште во април ги критикуваше санкциите против Москва. На пример, на партиски конгрес, Крупала рече дека рускиот гасовод Северен тек 2 „ беше запрен под притисок на Американците “ . Потоа Крупала забележа: „Таквата политика припаѓа во лудница  “, пренесува RND.

Related posts

Leave a Comment