Анализа

Лондонската „црна пропаганда“ ги поттикнуваше светските конфликти

Од средината на 1950-тите до крајот на 1970-тите, тајна единица на Форин Офисот спроведе стотици скапи и обемни операции за дезинформација против Советскиот Сојуз, Кина и водачите на левичарските ослободителни групи кои го препознаа како закана за интересите на ОК.

Памфлетите што ги поттикнаа „одредите на смртта“ на Сукарно на масакрот на стотици илјади комунисти во 1965 година, не беа напишани, како што се мислеше, од индонезиски патриоти. Од истата адреса – Лондон доаѓа и изјавата на Муслиманското братство од 1967 година, во која египетската влада е нападната за употреба на хемиско оружје во Јемен и попатно поттикнување против Израел.

Неодамна декласифицираните документи откриваат дека британската влада со децении водела тајни акции на „црна пропаганда“ во Африка, Блискиот Исток и делови од Азија за време на Студената војна, во обид да го запре ширењето на комунистичката идеологија. Долго пред појавата на Интернетот и социјалните мрежи, британските специјалисти за дезинформации успешно ширеле лажен пропаганден материјал: летоци, памфлети и фалсификувани извештаи со цел да поттикнат расни тензии и насилство со цел да го ослабат влијанието на непријателот зад Железната завеса.

Од средината на 1950-тите до крајот на 1970-тите, тајна единица на Форин Офисот спроведе стотици скапи и обемни операции за дезинформација против Советскиот Сојуз, Кина и водачите на левичарските ослободителни групи кои тие ги препознаа како закана за интересите на ОК.

Една од целите на пропагандните кампањи беше да се мобилизираат муслиманите против Москва преку ширење на верски конзервативизам и радикални идеи. За да изгледаат автентични овие летоци што ги дистрибуира Лондон, тие исто така ја поттикнаа омразата на исламските верници кон Израел.

„Сега е многу јасно дека Британија спроведе повеќе кампањи за „црна пропаганда“ отколку што историчарите можеа да замислат. Овие напори беа систематски, амбициозни и навредливи. И покрај официјалните негирања, ова отиде многу подалеку од разоткривање на советските дезинформации“, изјави за Гардијан Рори Кормак, експерт за историја на субверзија и разузнавање.

Тајната единица ангажирана во бескрупулозното манипулирање со фактите наречена Единица за истражување на информации (ИРД) беше формирана од лабуристичката влада по Втората светска војна за да се спротивстави на советските пропагандни напади врз Британија. Активностите на ИРД всушност одржуваа чекор со пропагандните операции на ЦИА во обемните напори против СССР и неговите сателити.

Што се крие зад овие ѕидови: Министерството за надворешни работи во Лондон (Фото Викимедија)

 

На својот врв во средината на 1960-тите, ИРД вработуваше 360 луѓе. Неговата тајна „специјална уредничка единица“, која се занимаваше исклучиво со „црната пропаганда“ од нејзините незабележителни канцеларии во Вестминстер во согласност со латинската изрека „раздели па владеј“, вешто манипулираше со умовите на стотици милиони луѓе.

Сукарно, како еден од основачите на Движењето на неврзаните, не беше омилен кај Американците и Британците. Иако првиот претседател на Индонезија требаше да биде ликвидиран според меморандумот на ЦИА од 1962 година, неговиот режим беше искористен со помош на британските пропагандисти за да се елиминира најголемата комунистичка партија која дејствуваше надвор од тогашниот социјалистички свет.

Во лажните летоци на ИРД поставени на Муслиманското братство во 1967 година, не беше нападнат само официјален Каиро, кој се бореше против коалицијата на конзервативци и племиња во Јемен, која беше поддржана од Велика Британија и Саудиска Арабија. Во еден пропаганден флаер пишувало: „Ако Египќаните треба да одат во војна и да се борат, зошто не ги насочуваат своите војски против Евреите? Целта на дистрибуцијата на летоци за Јемен беше да се изврши притисок врз египетското раководство да прифати прекин на огнот.

Лондон беше особено задоволен кога кенискиот печат ја проголта мамката и употреби фалсификуван материјал од ИРД за Шестдневната војна во 1967 година, која Израел ја водел против Египет, Сирија и Јордан. Форин Офисот беше за тоа што весниците во исламскиот свет користеа наводи за овој израелско-арапски конфликт од лажниот руски билтен „Новости“, кој всушност е создаден во Британија. Корам откри дека дури и западните медиуми несвесно користеле материјали што ги ширела ИРД.

Во втората акција, британските дезинформатори намерно го пренагласија лошото мислење што некогаш го имаше Москва за Палестинската ослободителна организација (ПЛО). Ова беше направено со цел да се продлабочат поделбите меѓу двете комунистички сили – Русија и Кина, бидејќи Пекинг повеќе ја поддржуваше ПЛО.

Во обид да ги изолира африканските националисти, британското Министерство за информатичко истражување, исто така, поттикна расни тензии. На почетокот на 1963 година, ИРД ја фалсификуваше изјавата на Светската федерација на демократската младина, советска организација на првата линија која ги осудува Африканците како „нецивилизирани, примитивни и морално слаби“. Фалсификатот доби медиумска покриеност низ целиот континент, а многу весници неумерено реагираа на „советскиот расизам“. Три години подоцна, во сличен, наводно, „советски извештај“ беше нагласена заостанатоста и политичката незрелост на Африка.

Тајните документи од кои беше отстранета прашината откриваат дека конзервативниот премиер Алек Даглас-Хоум во 1964 година побарал од ИРД да ја таргетира Гана поради страв дека нејзиниот претседател Кваме Нкрумах премногу ќе се приклони кон Москва. Неколку месеци подоцна, новиот шеф на дипломатијата, од Лабуристичката партија, Патрик Гордон Вокер, го охрабри Форин Офисот да го задржи потенцијалот на „црната пропаганда“ и одвреме-навреме произведуваше дезинформациски материјал за поттикнување расни тензии меѓу Африканците и Кинезите.

Иако ИРД беше официјално затворен во 1977 година, истражувачите наоѓаат докази за работата на овие пропагандни специјални сили во следната деценија.

Рори Кормак, професор по меѓународни односи на Универзитетот во Нотингем, вели дека оттогаш малку се променило, бидејќи сегашната министерка за надворешни работи Лиз Трас има на располагање и „владина информативна ќелија“: информативна војна“.

Related posts

Leave a Comment