Свет

Лудило: Меѓународниот суд во Хаг издаде налог за апсење на Путин

Меѓународниот кривичен суд (ICC), чија јурисдикција не ја признава Руската Федерација, издаде налози за апсење на рускиот претседател Владимир Путин и рускиот детски правобранител Марија Лвова-Белова. Ова се наведува во соопштението објавено на веб-страницата на судот.

Русија не е членка на Меѓународниот кривичен суд. Покрај тоа, од 2016 година, Руската Федерација престана да учествува во својата работа како набљудувач. Римскиот статут не е ратификуван во Русија.

Наспроти позадината на изјавата на ICC, портпаролката на Министерството за надворешни работи, Марија Захарова, истакна дека „Русија не соработува со ова тело, а можните“ рецепти „за апсење што доаѓаат од Меѓународниот суд на правдата ќе бидат правно ништовни“.

Како што истакна прес-секретарот на шефот на Руската Федерација Дмитриј Песков , коментирајќи ги информациите за можно разгледување на антируски случаи од страна на ICC поради ситуацијата во Украина, Русија не ја признава јурисдикцијата на Меѓународниот кривичен суд.

Кремљ потсети и на рамнодушноста на меѓународните институции кон уништувањето на инфраструктурата и убиствата на цивили во Донбас. 

Related posts

Leave a Comment