Свет

Лукашенко: Нема да има присилна вакцинација

Доста голем број луѓе во Македонија и низ целиот свет се прашуваат како е можно ситуацијата со пандемијата на Ковид-19 во Белорусија да е толку стабилна во споредба со голем дел од светот, без спроведување на ригорозни мерки?

Ова е токму темата за која денеска зборуваше белорускиот претседател Александар Лукашенко, велејќи го следново:

„Верувам дека денес нема потреба од поголеми причини за загриженост во Белорусија. Уште еднаш, сакам да ги убедам сите: денес се справуваме со оваа катастрофа – коронавирусот – на пристојно ниво. … Без непотребна врева за информации, без политички препукувања, демонстрации, полициски час, како во некои земји. Особено во земјите со таканаречена развиена демократија“.

Ова белорускиот лидер го изјави за време на посетата на фабриката БелВитунифарм во регионот Витебск, каде што се планира да се организира производство на белоруска вакцина против Ковид-19.

„За жал, вирусот нема да исчезне никаде во наредните години. Оваа теза е веќе непобитна. Дискутабилно е дали имунитетот на стадо ќе помогне. „Во исто време, западните производители на (вакцини) соопштија дека ја зголемуваат цената“, рече Лукашенко, додавајќи дека во тоа гледа шанса за домашен извоз.

 

При тоа тој нагласи дека „нема присилна вакцинација“.

„Ве предупредувам категорично. Вакцинацијата е Доброволна. Ако некое лице сака да се вакцинира, нека се вакцинира, ако не сака, не е потребно, јас не сакам “, рече Лукашенко, додавајќи дека постојат одредени категории на луѓе кои не треба да бидат принудени, туку прашувани – лекари или трговски работници – „но без принуда“.

Ве потсетуваме: од почетокот на пандемијата во Белорусија, не се преземени екстремни мерки за борба против ширењето на „Ковид-19“. Дури во есента 2020 година беше објавено задолжителното носење маски на јавни места. Во исто време, стапката на инциденца, според официјалната статистика, не надминува 2.000 луѓе, а стапката на смртност не надминува 11 пациенти дневно. Оваа година, белоруските власти објавија почеток на работа за сопствена вакцина против коронавирус, а тековната вакцинација се спроведува со рускиот „Спутник В“ (кој се произведува во Белорусија), како и кинеските вакцини.

Related posts

Leave a Comment