Свет

Лукашенко не се откажува од утрешната парада : „Подобро е да се умре стоејќи отколку да се живее на колена“

Lukašenko dal Bělorusům recept proti viru: traktor, pole a vodka ...

И покрај опасноста што ја предизвикува пандемијата на коронавирус, претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко, не се откажува од планираната парада на 9 мај, Денот на победата над фашизмот во Втората светска војна.

Повеќе од 250.000 луѓе во светот починаа од болести предизвикани од вирусот КОВИД-19, светската економија претрпува голема штета, па дури и големиот сосед на Белорусија, Русија, одлучи да го одбележи тој датум без вообичаената парада, така што овој пат над Москва ќе летаат авиони на руското воздухопловство во формација.

– Морам да кажам дека не можеме да ја откажеме парадата – едноставно не можеме. Размислував за тоа долго време. Секако, тоа е емотивна и длабоко идеолошка работа, рече Лукашенко пред неколку дена во своето обраќање пред претставниците на белоруската влада.

Иако се зголемува бројот на заразени со коронавирусот во Белорусија, Лукашенко настојува да ја намали опасноста, игнорирајќи ги препораките за воведување на социјално растојание и други превентивни мерки, и ги нарече реакциите на другите земји на пандемијата „корона психоза“.

– Подобро е да умрете стоејќи отколку да живеете на колена, рече Лукашенко, велејќи дека, и покрај пандемијата, земјата нема да биде целосно затворена.

Сепак, останува да се види каква ќе биде големината на утрешната парада во Минск и дали ќе биде дозволено присуство на гледачи, но, според Лукашенко, на воените ветерани им било советувано да не присуствуваат на настанот, а освен Белорусија, Туркменистан е единствената поранешна советска република. во која Денот на победата ќе го одбележи со парада.

Related posts

Leave a Comment