Свет

Лукашенко: Референдумот во февруари – „ако не избие војна“

Минск планира да го објави нацртот на новиот Устав до Нова година, изјави претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко.

„Јас го подготвив Уставот. Правниците пишуваа со пенкало, а јас диктирав, бидејќи видов, јас сум претседател, какви овластувања ми требаат за да ја одржувам државата. Сега ќе го објавиме, за околу еден месец.

Референдумот за нов устав би можел да се одржи околу 20 февруари 2022 година, „доколку не избие војна“, додаде белорускиот лидер.

„Уште еднаш сакаме да ги прифатиме предлозите на народот и во февруари некаде по 20-ти да размислиме како ни одговара и како е најдобро според законот, сегашниот Устав, Уставот ќе го ставиме на референдум … Неодамна реков дека ќе го следиме тој распоред. „Ќе одржиме референдум. Но, ако не доведат до воведување вонредна состојба. Но, тоа е во доменот на фантазијата. Затоа, мислам ќе можеме да одржиме референдум во февруари, како што планиравме“, рече Лукашенко.

Тој исто така додаде дека прераспределбата на овластувањата и формирањето нова структура на власта е главното, но не и единственото значење на новиот Устав.

Покрај тоа, според претседателот, документот ќе вклучува зајакнување на улогата на владата и парламентот, како и појавата на Себелорускиот парламент, кој за прв пат се одржа во 1990-тите.

„Себелорускиот парламент разговара за најактуелните, клучни прашања. И ако тој така утврдил, целата земја се движи во таа насока. И претседателот. Но, тоа е одлука на претседателот. Сега тоа ќе биде во Уставот. “ објасни белорускиот лидер.

Тој исто така додаде дека во новиот устав ќе се консолидира силна претседателска влада.

„Како и денес, претседателот ќе формира влада, тој ќе биде лидер на државата. Останува силната претседателска моќ“, рече Лукашенко.

Предвремени избори

Лукашенко изјави дека не е исклучено предвремени претседателски избори да се одржат по усвојувањето на обновениот Устав.

„Може да се одржат навреме, а може да има и предвремени избори. Врз основа на одлуката на претседателот, или други датуми на изборите ќе бидат фиксирани во преодните одредби на Уставот“, рече претседателот на Белорусија.

Тој се сомнева во можноста следното лето да се одржат претседателски избори.

Лукашенко објасни дека по усвојувањето на новиот Устав, изборите за сите владини тела треба да се одржат на референдум, вклучително и Себелоруското народно собрание, чиј уставен статус ќе биде фиксиран во новиот главен закон на земјата.

Според календарот на веб-страницата на ЦИК, следните претседателски избори во Белорусија треба да се одржат најдоцна на 20 јули 2025 година.

Да потсетиме, Белорусија подготвува нацрт на нов Устав. Се очекува пред гласањето, ревидираниот нацрт да се најде на јавна расправа, која може да се одржи во првата половина на декември. Претходно Лукашенко изјави дека опозицијата, која е надвор од Белорусија, подготвила нов план за дестабилизација на земјата, поврзан со претстојниот референдум.

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!