ФБ Статуси

ЛУКА АЛЕКСАНДРОВ : Наследниците на некогашните партизани во кои рака на срце имало борци со национална Македонска а не југословенска самосвест со наследниците на балистите на Џемо и на Мефо решиле да ја разнебитат нашата татковина!

 

Денешниов ден покрај тешкиот и мачен празник Македонскиот народ ке го памети и по тоа дека на 11 септември(Гроздобер) 1943 година, после тешки борби, партизаните на Кичевско – Мавровскиот партизански одред, го ослободуваат Кичево од фашистичкиот окупатор и неговите балистички слуги.
Кичево бил слободен под команда на Народниот Херој Мирко Милески.
После падот на Кичево, партизаните се повлекуваат кон Копачијата и Дебрца.
До крајот на 1944 година, за Кичево се водени уште пет битки до неговото конечно одлободуванје од Германците и Балистите.
по што е толку значаен овој датум и што сакам да потенцирам со тоа!
имено по ослободуванјето на Кичево не запираат борбите до конечно ослободуванје на Македонија,многу главоболки на нашите борци им создавале токму шиптарските балисти Џемо Хаса од село Симница гостиварско,Мефаил Еипов Мефо од село Зајас,акиф речани!
Посебно боли настанот кај селото Беличица познат како септемврискиот злостор во месец септември 1944 година каде што влегле шиптарските балисти и во нерамнопрана борба околу 50тина наши борци партизани составени од месното население наспроти 400 балисти жедни за Македонска крв после 20 часовна борба нашите се сокриле во манастирот во селото Беличица и таму се живи запалени 17 партизани.Помегу запалените е и народниот херој Тодор Циповски Мерџан
голготата на месното Македонско население со Џемо трае се до месец мај 1945 година кога партизаните го убиваат му ја сечат главата и ја носат во Гостивар на плоштадот!
Сиротата баба Станка со побелена коса иначе мајка на Илија Антевски Смок ја удира главата на крвникот на Македонскиот Народ до изнемоштеност со стап за загубата на нејзиното чедо од шиптарот Џемо Хаса!
што е иронијата која сакам да ја потенцирам:
наследниците на некогашните партизани во кои рака на срце имало борци со национална Македонска а не Југословенска самосвест со наследниците на балистите на Џемо и на Мефо решиле да ја разнебитат нашата татковина!
Решиле да бидат слуги на окупаторот!
Решиле да ја обезличат и да ја унаказат нашата земја и за тоа да не одговараат!
Нека е за многу години ослободуванјето на Кичево од фашистите и ке даде Господ пак ке го ослободиме!
од сегашниве фашисти!

 

Related posts

Leave a Comment