Свет

„Луѓе, оставете ја планетата – ајде да ја спасиме Грета од култот на смртта!“ пропагиран од нејзините ментори

Појавата на Грета Тунберг во ООН потврдува дека децата сега се индоктринирани со еконихилистички страв, според Брендан О’Нил, уредник на веб-страницата „Спикд“ со седиште во Велика Британија.

Во својата авторска статија „Спаси ја Грета“, О’Нил истакна дека секоја возрасна личност што аплаудирала на  говорот на Грета во Обединетите нации треба да се срами.

“Нејзината емоционална тирада беше длабоко вознемирувачка глетка. Таа откри млада девојка, во суштина девојче, целосно обземена од хоророт на морбидно, широко распространето верување дека животот каков што го знаеме доаѓа до својот  крај. Не можете да добиете појасен доказ дека” зелената идеологија ” „Сериозно ја за **бала  новата генерација, пумпајќи ја со страв, паника и искривена верба дека„ светот наскоро ќе биде уништен “.Не и е потребна помош на планетата туку на Грета,неа треба да ја спасиме од екоалармистичкиот култ на смртта,нагласи Онил во својот текст.

Уредникот на британскиот интернет портал посочува дека сцената во просторијата на Обединетите нации била „навистина тажна“, и дека солзите на Грета биле сосема разбирливи, бидејќи таа верува дека животот на Земјата „се задушува и истребува од алчниот, предаторски човечки род“.

“Со секоја нова кошмарна морална фраза, со секое ново дистописко пророштво за несреќата, нејзиниот глас се тресеше и таа ја губеше контролата врз своите емоции. Тоа беше јавен хистеричен напад. И, секако, политичарите и аплаудираа – на перверзен начин, тие уживаа во тоа. да слушаат една исплашена и дезориентирана девојка, да им каже колку се лоши “, напиша О’Нил.

Авторот исто така се прашува „кој го направи ова од Грета?“.

„Кој ја претвори бистрата и љубопитна шеснаесетгодишна девојка во ужасен пророк, во млада девојка која со сопственото признание е преплашена и која мисли дека планетата е во оган? Возрасни.„ Позеленетата “образовна, политичка и културна елита.За ова се одговорни луѓето кои со години ги хранеа децата со наративот за „еко-ужасот“. Нивното проповедање за секуларниот Армагедон, нивната произволна хипербола на секој проблем со кој се соочува човештвото, нивната мобилизација на политиката на страв и нивниот обид да ги натераат луѓето да го променат своето наводно изопачено однесување, штетно за околината – сето ова убеди многу млади дека иднината е мрачна, дека човештвото е осудено на неуспех и дека нема смисла да се оди на училиште или да правиме животни планови, затоа што сите ќе умреме наскоро.Тие го направија ова од Грета и многу други, тоа е непростливо “, истакна тој.

О’Нил се осврна и на зборовите на генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш на отворањето на Самитот за климатски промени, каде што Грета исто така настапи со нејзиниот искривен, трагичен говор, дека „природата е гневна“.

„Какво е ова суеверие? Ова се апсолутно премодерни ставови! Оваа антропоморфизирање на  природата е централно за еко-алармантниот светоглед. Тој претставува сè, од шумски пожари до поплави, како казна за гревовите на човештвото, како природна одмазда за чумата претставена од човештвото и нејзините’ бајки за вечниот економски развој “, вели Грета. Во библиските времиња, времето на неволја и нападите на скакулци се сметале за Божја казна за човечки гревови. Сега слушаме приказни за” катастрофи на масовно уништување “и” гневни “природни феномени кои се јасна казна за нашиот економски грев, Зборовите се различни, но заостанатоста и хистеријата се мошне слични “, предупредува авторот, додавајќи дека Грета Тунберг заслужува почит од голем број причини.

„Таа е мотивирана и елоквентна. Но, сега е јасно дека тие ја искористуваат. Таа е втурната на чело  на„ најстрашното “и најсуеверното движење на нашето време. Целта се чини  е да се направи екологизмот неоспорна, недопирлива идеологија. Сведоци сте дека секој што ќе се осмели да пишува критички против еко-малтретирањето, ќе праша: Како се осмелувате да ја критикувате Грета и другите храбри  деца во борбата против климатските промени? ‘ Овие деца се користат како морални штитови за возрасните, криејќи ги зад нив нивните сè повеќе бизарни еколошки политики од секој облик на размислување и критика. деца кои „се фрлаат во овој застрашувачки, беден светски поглед каде треба да ја играат улогата на армија на додатоци во претставата за тоа како возрасните ја изгубиле вербата во хуманоста и економскиот развој“.

„Доста е! Ослободете ја Грета! Престанете да ја вовлекувате во култ на страв, оставете ја да се врати на училиште и на нормалниот младешки живот“.

О’Нил исто така прашува „зошто, ако навистина сакате  дете да говори во Обединетите нации,  не донесете тинејџер од Африка или Индија, кој смета дека економскиот развој не е бајка, туку апсолутно неопходен предуслов за да се избега од сиромаштијата?“

„Слушнавме сосема доволно жалопојки од западњаците од средната класа,дека економскиот развој е, ужасен! Ајде да слушнеме некој претставник на тие силни милијарди во светот кои не се согласуваат со ова мрачно, антихуманистичко и западноцентрично сра*ње! “, рече О’Нил на крајот од текстот.

Related posts

Leave a Comment