Свет

Марин Ле Пен ослободена од обвинението дека го прекршила законот за забрана на говор на омраза

Marin Le Pen

Претседателката на француската десничарска партија Национално собрание, Марин Ле Пен, беше ослободена од обвинението дека го прекршила законот за забрана на говор на омраза, кога на Твитер објавила фотографии од злосторствата на Исламската држава пред пет и пол години .

Ле Пен објави три фотографии, вклучувајќи го и телото на американскиот новинар Џејмс Фоли, кого џихадистите го обезглавија, откако истакнат телевизиски новинар ја спореди нејзината партија со Исламската држава.

Ле Пен рече дека ги објавила фотографиите со цел да докаже апсурдност на таквата споредба и негирала дека направила нешто лошо, проценувајќи дека судењето било политички мотивирано, пренесе Хина.

Судот во Нант заклучи дека начинот на кој Ле Пен ги објави фотографиите, без нивно изобличување, е за информативни цели, дел од политички протест и дека со тоа таа придонесува за јавната дебата.

Во пресудата, која ја прегледа агенцијата dpa, се вели дека прогласувањето објава на фотографии за кривично дело би било непропорционално мешање во слободата на изразување, особено ако се земе предвид контекстот.

Адвокатите на Ле Пен по пресудата рекоа дека оваа судска одлука ја штити слободата на изразување во Франција.

Ле Пен беше обвинета според член од кривичниот закон кој забранува ширење насилни пораки што можат сериозно да го нарушат човечкото достоинство.

Обвинителството побара парична казна од 5.000 евра, неспоредливо помалку од максималната казна затвор во траење од три години или парична казна од 75.000 евра, што е загрозено за тоа дело.

Related posts

Leave a Comment