Наука

„Марсовска Чума“: Донесувањето примероци од Црвената планета на Земјата може да предизвика страшна пандемија

 

Донесувањето примероци од Марс на Земјата претставува огромен ризик и може да предизвика пандемија на „Марсовска чума“, предупредува група научници собрани на Меѓународниот комитет против носење примероци од Марс (ICAMSR).

Роверот „Perzeverans“ на НАСА, кој слета на Марс минатото лето, со поддршка на хеликоптерот „Indžinuiti“ , работи „вредно“ и, меѓу другото, собира примероци од почва што детално ќе ги проучат научниците на Земјата.

НАСА, заедно со Европската вселенска агенција (ЕСА), подготвува лендер кој ќе слета на Марс во 2026 година, со цел да ги земе тие примероци и да ги врати на Земјата. Тоа ќе биде првпат дел од Марс да се најде на Земјата, но некои научници стравуваат дека може да донесе непознати микроорганизми на нашата планета.

Д-р Гилберт Левин, поранешен инженер на НАСА, за „Дејли Стар“ изјави дека постои „реална можност“ Црвената планета да е населена со животни форми кои би можеле, доколку стигнат до Земјата, да предизвикаат страшна пандемија против која не постои одбрана.

„Се плашам, дури и ако е можно да се направи безбеден контејнер за доведување на примероци од Марс на Земјата, дека постои можност за нивно„ протекување “од безбедносните лаборатории“, рече Левин.

Слична претпазливост изразија и научниците од ИКАМСР , цитирајќи го познатиот астрофизичар и астроном Карл Саган , кој предупреди на таквата опасност во својата книга во 1973 година .

„Бидејќи Марс е средина со голем биолошки интерес, можно е да има патогени микроорганизми на него, организми кои би можеле, доколку се донесат на Земјата, да предизвикаат огромна биолошка штета, Марсовска чума“, напиша Карл Саган.

Директорот на ИКАМСР, Бери Дигрегорио, предлага примероци од Марс прво да се однесат на Месечината, каде микроорганизмите може да се идентификуваат и да се стават во изолација, на таканаречената вселенска станица Месечева порта. Таму, примероците на почвата од Марс може да се изучуваат и научниците можат да бидат убедени дека нема опасност од „Марсовска чума“ на Земјата.

„Тоа е единствениот начин 100% да се гарантира заштита на биосферата на Земјата“, рече Дигрегорио.

И ЕСА се согласува дека нема потреба од примероци од Марс да бидат донесени директно во земските лаборатории.

„Оставањето примероци во орбитата на Марс е една од неколкуте алтернативни стратегии што се можни откако примероците ќе бидат лансирани од почвата на Марс“, соопшти неодамна ЕСА.

Сепак, само лабораториите на Земјата имаат доволно напредна опрема за да ги спроведат сите потребни тестови што би можеле да укажат на геологијата и историјата на Марс, што е целта на мисијата на Црвената планета.

„Очекуваме примероци од Марс со цел да добиеме ново знаење во следните децении, затоа што ќе ги проучуваме во лаборатории и со уреди што не можеме да ги носиме на таа планета сега“, изјави Лори Глејз, директор на одделот за планетарно истражување во НАСА. .

Loading...

Related posts

Leave a Comment