Свет

“Маршот за еднаквост” во Киев предизвика судири со националистите

Претставниците на ЛГБТ беа нападнати од страна на радикалите, но полицијата спречи поголеми инциденти

 

 

 

КИЕВ, 23 јуни. Маршот за еднаквост во украинската престолнина Киев започна во неделата со судири со националистите.

Според медиумите, кратко време откако претставниците на ЛГБТ започнаа да маршираат, тие беа нападнати од противниците на оваа манифестација. Полицијата ги потисна радикалите назад, но еден од националистите се обиде да ги нападне учесниците на маршот по што бил уапсен од полициските службеници.

Неколку илјади луѓе излегоа на улиците за да учествуваат на маршот. Во меѓувреме, повеќе од 70 противници ја блокираа улицата во близина на Националниот универзитет Тарас Шевченко, принудувајќи ги организаторите на настанот да ја променат рутата.

Радикалите држат постери со слогани против хомосексуалноста и нејзината пропаганда, која тие ја нарекуваат закана за националната безбедност. Персоналот за спроведување на законот формираше човечки синџир за да ги одвои демонстрантите од учесниците на маршот.

Претходно во неделата полицијата уапси девет лица, кои планираа провокации за време на ,,Маршот за еднаквост,, . Овие лица, на возраст меѓу 18 и 48 години, држеа оружје за предизвикување на провокации. Ако бидат прогласени за виновни за  хулиганизам, тие ќе се соочат  со казна одседум години затвор.

Related posts

Leave a Comment