Здравје

„МАСКИТЕ СЕ СИМБОЛИЧНИ“ вели д-р Фаучи и Новиот Медицински Журнал на Англија-ВРЕМЕ Е ЗА ДЕМАСКИРАЊЕ

Masks Are Symbolic,' say Dr Fauci and The New England Journal of ...

„МАСКИТЕ СЕ СИМБОЛИЧНИ“ вели д-р Фаучи и Новиот Медицински Журнал на Англија-ВРЕМЕ Е ЗА ДЕМАСКИРАЊЕ

 

Минатата седмица, д-р Ентони Фаучи и  Новиот Медицински Журнал на Англија признаа дека маските се нешто повеќе од симбол. Симбол на доблеста.

За оние од вас кои извикуваат „наука“ како тоа да е синдромот на Турет, ова е извадок од Новиот Журнал за медицина на Англија (НЖМА) на 21 мај 2020 година:

„Знаеме дека носењето маска надвор од здравствените установи нуди малку, дали и воопшто, заштита од инфекција. Органите за јавно здравје дефинираат значителна изложеност на Ковид-19 преку контакт лице в лице во растојание до 6 стапки со пациент со симптоми на Ковид-19, контакт кој би траел најмалку неколку минути (а некои велат дека повеќе од 10 минути или дури 30 минути). Затоа, шансата да се фати Ковид-19 од минлива интеракција на јавен простор е минимална. Во многу случаи, желбата за широко распространето маскирање е рефлексивна реакција на вознемиреност во врска со пандемијата“.

Тогаш, зошто ни е наредено да носиме маски? Симболизам. Од истата статија во НЖМА.

„Исто така е јасно дека маските имаат симболична улога. Тие не се само алатка, туку претставуваат талисман кој може да помогне во зголемување на чувството на сигурност за здравјето на здравствените работници, благосостојба и доверба во нивните болници“.

Генералниот хирург на САД беше широко исмејуван кога во март посочи дека маските дури може да го зголемат ширењето на вирусот. Сепак, почитуваниот НЖМА го потврдува истото предупредување за носителите на маски:

„Она што е јасно, сепак, е дека само универзалното маскирање не е панацеа. Носењето маска нема да ги заштити оние кои се грижат за пациент со активен Ковид-19, доколку не е придружено со строго дефинирана хигиена на рацете, заштита на очите, ракавици и соодветна заштитна облека. Маската сама по себе нема да ги заштити здравствените работници од зараза при раните симптоми на Ковид-19 бидејќи ќе ги контаминираат рацете и ќе го рашират вирусот на пациентите и колегите. Фокусирањето само на универзално маскирање може, парадоксално, да доведе до поголемо пренесување на Ковид-19, доколку не се спроведат сите фундаментални мерки за контрола на инфекцијата“.

Така, аргументот заврши. Секој што се залага за општо маскирање, само се занимава со доблесно сигнализирање, а не за јавно здравје.

Време е да се демаскира. Јас немам доволно доблест да сигнализирам.

 

Бил Хенеси

@hennessystl

Related posts

Leave a Comment