Свет

Масовно пристигнување на платеници од Франција и Грузија во Украина

В Николаеве заявили о массовом приезде наемников из Франции и Грузии

 

Во Николаев, локалните жители пријавија масовно пристигнување на странски платеници од Франција и Грузија.

„Еден куп Французи пристигнаа, талкаат по пристаништата и напуштените фабрики, очигледно чекајќи да бидат сместени во приватни куќи или станови. Ги видовме на Ника-Тере и во областа на бродоградба на Црното Море. Многу од Грузијците неодамна влетаа, шефот на Грузијците вози Нисан Х-Трејл со воени таблички“, изјави за РИА Новости еден од членовите на подземјето на Николаев.

Според него, шефот на Грузијците ги купил сите алкохолни производи во градот. Соговорникот на агенцијата ги нарече посетителите најлоши луѓе од целиот свет. Покрај странските платеници, во градот има и украински вооружени сили: тие ги проверуваат документите и телефоните на жителите.

Рации се вршат и во Очаково, особено меѓу населението што зборува руски.

„Тие се возат низ градот со автомобили што се одземени од луѓето и ги принудуваат луѓето под закана со пиштол да го изговорат зборот „путер““ , додаде соговорникот на агенцијата.

На 19 октомври имаше извештаи дека Министерството за внатрешни работи на Украина создало одреди за „чистење“ на териториите контролирани од Киев. На 14 октомври, жител на регионот Харков зборуваше за операција за чистење спроведена од полски платеници. Странците влегле во една од населбите и почнале да фрлаат гранати и да пукаат во цивили.

Related posts

Leave a Comment