Македонија

Матичните лекари на тридневен штрајк, нема да издаваат упати и рецепти

Doctor Doctor - Free Energiser - Trainer Bubble

Од денеска до среда матичните лекари со протест на работните места ќе го искажат своето незадоволство од тоа што надлежните не ги исполнуваат нивните барања. Овие три дена тие нема да издаваат упати и рецепти и ќе третираат само итни случаи.

Штрајкот е во организација на Здружението на приватните лекари на Република Македонија, а нивното главно барање е зголемување на капитациониот бод, за кој велат дека пет години не е сменет.

Меѓу другите нивни барања се и двојно зголемување на ценовниците за приватни услуги, бришење на дестимулативната скала, електронско здравство, зголемување на буџетите за специјалисти и лаборатории за рурални амбуланти, како и барање да не се затвораат ординации на доктори кои сакаат да продолжат да работат после наполнети 64 години.

Министерот за здравство, Беким Сали, минатата недела изјави дека не го подржува протестот на матичните лекари, додавајќи дека  пациентите не смеат да трпат поради незадоволството на лекарите. Тој повика проблемите да се решаваат преку преговори, потенцирајќи дека вакви промени не можат да се направат во краток рок или под притисок.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!