Свет

Медведев: Американските биолаборатории можат да донесат патогени на опасни болести во Русија

Медведев: Американските биолаборатории можат да донесат патогени на опасни болести во Русија

 

Мрежата на американски биолаборатории во постсоветскиот простор носи ризик од внесување патогени на опасни болести во Русија. Ова го изјави заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија Дмитриј Медведев.

„Значајна закана претставува мрежата на биолаборатории, кои го задржуваат своето значење и работат во некои држави во постсоветскиот простор. Тие се организирани од Соединетите Американски Држави“, рече Медведев  цитиран од ТАСС.

Тој рече дека во биолабораториите „под маската на чисто научно истражување, продолжува не сосема јасната воена биолошка активност“.

Оваа активност е „поврзана со можноста за внесување патогени на опасни болести на територијата на Русија“, заклучи Медведев.

Претходно, рускиот претседател Владимир Путин, за време на самитот на шефовите на држави на Организацијата на Договорот за колективна безбедност, го привлече вниманието на воените биолошки активности на Соединетите држави во постсоветскиот простор , вклучително и во Украина.

Како што изјави Василиј Небензја, постојан претставник на Русија во ОН, Соединетите Држави намерно ги блокираат обидите за зајакнување на режимот на конвенцијата за забрана на биолошко и токсинско оружје.

Related posts

Leave a Comment