Свет

Медведев го предупреди Западот: Ве чекаат кризи, глад, војни, епидемии …

& lt; p & gt; Дмитриј Медведев & lt; / p & gt;

Заменик-претседателот на Советот за безбедност на Руската Федерација, поранешен претседател и премиер на Руската Федерација, Дмитриј Медведев, објави нова објава на својот Телеграм канал .

Медведев рече дека следуваат низ кризи и конфликти како резултат на антируските санкции и „уривањето на идејата за свет фокусиран на Америка“. Тој посочи дека последиците од санкциите против Руската Федерација ќе бидат енергетски, логистички, прехранбени и други кризи во светот.

Како резултат на тоа, ќе се создаде нова безбедносна архитектура во која постојните реалности ќе бидат де факто, а потоа и де јуре препознаени: а) слабоста на западните концепти за меѓународните односи како што се „поредокот заснован на правила“ и друго бесмислено западно ѓубре; ) присуство на интереси кои ги почитува светската заедница во оние земји кои се во акутна фаза на конфликт со западниот свет“, напиша Медведев.

Тој најави и голема криза.

Медведев го нарече постот „петок 13.  Што ќе се случи следниот или светот по антируските санкции воопшто не е прогноза“ и ги опиша последиците од светската криза што започна по руската операција во Украина и реакцијата на Западот на акција. Тој особено истакна дека ограничувањата наметнати на Русија ќе доведат до уништување на бројни глобални синџири на снабдување.

„Можна е голема логистичка криза, вклучително и колапс на странски авиокомпании, на кои им е забрането да летаат над руските територии“, продолжи Медведев.

„Енергетската криза ќе се интензивира во оние земји кои наметнаа пукање во сопствените нозе, односно санкции за снабдување со руски енергенси. Растот на цените на фосилните горива ќе продолжи, а развојот на дигиталната економија во светот ќе забави. Ќе има целосна меѓународна криза за храна со изгледи за гладување во некои земји“, додаде заменик-претседателот на рускиот Совет за безбедност.

Медведев потврди дека санкциите ќе влијаат и на глобалната финансиска структура, што ќе резултира со можна монетарна и финансиска криза во некои земји или заедници, што дополнително ќе ја поткопа стабилноста на голем број национални валути, галопирачка инфлација и уништување на правниот систем кој ја штити приватната сопственост.

Тој вели дека ќе бидат погодени многу сфери на животот во целина.

„Ќе избувнат нови регионални воени конфликти на места каде што ситуацијата не е решена со години или се занемаруваат значајните интереси на главните меѓународни играчи. Терористите стануваат се поактивни, верувајќи дека вниманието на западните власти сега е пренасочено кон конфронтација со Русија“, напиша тој.

Медведев ја наведе и веројатноста за почеток на нови епидемии „предизвикани од одбивањето на фер меѓународна соработка во санитарната и епидемиолошката сфера или директните последици од употребата на биолошко оружје“.

Зборувајќи за последиците од санкциите врз меѓународната соработка, Медведев рече дека ќе има пад на активностите на меѓународните институции кои не успеале да ја докажат својата ефикасност во решавањето на ситуацијата во Украина. Како пример го наведе Советот на Европа.

„Ќе се создадат нови меѓународни сојузи на земји врз основа на прагматични, а не идеолошки англосаксонски критериуми“, заклучи Медведев.

Related posts

Leave a Comment