Свет

Медведев: „Приклучувањето на Шведска и Финска во НАТО ќе предизвика воен одговор“

Приклучувањето на Шведска и Финска во НАТО ќе предизвика воен одговор, изјави поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев.

Доколку таму се наоѓаат базите и оружјето на НАТО, тогаш „нашите реактивни чекори ќе бидат симетрични на тоа“, рече Медведев, сега потпретседател на Советот за безбедност на Руската Федерација, по состанокот за безбедносната ситуација на 1.300 километри. долгата граница со Финска, пренесе Интерфакс.

Членките на НАТО во моментов го ратификуваат пристапувањето на Шведска и Финска во Северноатлантската алијанса, што тие го побараа од безбедносни причини откако Русија ја почна специјалната воена операција во Украина во февруари.

Според Медведев, нивната одлука значи дека безбедносната ситуација во Балтичкото Море е полоша „бидејќи Балтичкото Море сега всушност станува море во кое доминираат земјите-членки на НАТО“.

Тој ги обвини дека се под влијание кое доаѓа„преку океанот и од Брисел“.

Односите со овие две земји сега ќе треба да се преиспитаат од руска страна, рече тој.

Related posts

Leave a Comment