Свет

Медведев: Русија нема да прифати НАТО да може да се „стационира“ во Украина

Русија не можеше да се помири со фактот дека НАТО ќе биде „стациониран“ во Украина, поради што започна специјална воена операција. Ова го изјави заменик-претседателот на рускиот совет за безбедност Дмитриј Медведев при посетата на полигонот Мулино во регионот Нижни Новгород.

„Не можеме да се помириме со фактот дека Северноатлантската алијанса ќе биде стационирана на територијата на Украина “, рече тој .

Медведев призна дека Северноатлантската алијанса може да нападне руска територија.

Затоа, нагласи тој, е одлучено да се спроведе специјална воена операција во Украина.

Претходно, рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, во интервју за РТ и РИА Новости , ја нарече специјалната операција во Украина неизбежна .

Лавров рече и дека географските цели на специјалната воена операција во Украина се променети.

Related posts

Leave a Comment