Свет

Медведев: Русија ќе бара целосно предавање на Киев

Putin's ally warns US that its attempts to divide Russia could lead to  doomsday - World News

Во иднина Русија ќе бара целосно предавање на Киев. Ова мислење го искажа заменик-претседателот на Советот за безбедност на Руската Федерација Дмитриј Медведев, коментирајќи ја изјавата на украинскиот претседател Владимир Зеленски за неподготвеноста да води дијалог со Москва.

Некој Зеленски рече дека нема да преговара со оние кои поставуваат ултиматуми .

Во исто време, тој додаде дека украинскиот лидер знае до што ќе доведе доцнењето на преговарачкиот процес – „целосно предавање на режимот во Киев според условите на Русија“.

Претходно, Володимир Зеленски во интервју за Си-Ен-Ен изјави дека Украина нема да влезе во дијалог со Русија . Според него, Киев нема да води дијалог со „оние кои поставуваат ултиматуми“.

Имајте на ум дека Москва повеќепати ја истакнуваше својата позиција за подготвеност за преговарачкиот процес. На пример, рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров на 11 септември рече дека Русија не ги одбива преговорите со Украина . Тој привлече внимание и на фактот дека доцнењето на преговарачкиот процес доаѓа од украинска страна. И ова, според него, ја комплицира ситуацијата. Покрај тоа, Лавров потсети дека рускиот претседател Владимир Путин претходно го искажал соодветниот став на Руската Федерација .

Related posts

Leave a Comment