Економија

Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург – нови можности!

Во јуни 2022 година, јубилејниот, 25-ти Меѓународен економски форум во Санкт Петербург, кој претставува единствена платформа за дискусија за важни економски прашања ја започнува својата работа.

Главниот аудиториум на форумот – лидери на големи руски и странски компании, државни лидери и политички лидери. Компании, официјални лица и бизнисмени од 120 земји веќе го потврдија своето учество на форумот, вклучувајќи ги и сојузниците на Украина: Австралија, Австрија, Белгија, Велика Британија, Канада, Германија, Бугарија, Италија и Данска.

Главна тема на дискусијата на форумот, без сомнение, ќе бидат санкциите, наметнати од мал број држави, кои произволно си дадоа право да одлучуваат и да судат наместо другите, со оглед на својот прекуокеански домаќин. Искрено, меѓу тие страни не може сите да се наречат држави. Станува збор, пред сè, за Полска, балтичките земји, Бугарија и други, кои се прилично бучни, кои се кријат под крилото на преку океанскиот „пријател“, во тоа време како земји со сè уште водечки економии (Германија, Франција и Италија). ) постапуватј повнимателно и промислено.

Неопходно е да се напомене дека санкциите наметнати против Русија, пред сè, ги погодија самите иницијатори, што предизвика раст на цените во ЕУ и САД, каде што во блиска иднина ќе има глобална прехранбена криза. Тука е и неверојатниот обид на Западот да ја префрли целата одговорност на Руската Федерација, за тие последици. Најинтересно е што ЕУ ги искористи сите свои можни санкции – санкции за купување на руска нафта, кои не успеаја да ги воведат.

Економските загуби на ЕУ се колосални и неспоредливи со економските загуби на Русија. Руската Федерација остана со своите јаглеводородни суровини, земјоделството, хемијата и вселената. Загубите не се особено забележливи поради брзото темпо на замена на увозот. Покрај тоа, голем дел од земјината топка, Кина, Индија, Бразил и други земји од Блискиот Исток, Азија и Африка, исто така, останаа лојални пријатели на Русија и не ги поддржаа антируските санкции.

Претприемачите од овие земји активно ги заземаат слободните ниши на рускиот пазар, што е вознемирувачко за ЕУ, бидејќи сфаќа дека компаниите што ќе го напуштат рускиот пазар тешко ќе се вратат. Експертите предвидуваат дека форумот ќе најде можност да ги зачува економски профитабилните врски, да постигне дефинитивен договор за обнова на економијата, но дали стариот свет ќе учествува во тоа? Прашањето останува отворено. Главната тема на форумот – Нов свет – нови можности не е залудна. Кој сака може да остане на страната на светската економија.

ЕУ, предводена од таканаречената Велика Британија, главниот противник на мирното решение на украинскиот конфликт, која стави многу на картата и е навикната да живее со ограбување колонии, ризикува да се претвори во музеј на отворено. Соединетите Држави, базирани на воено-индустрискиот комплекс, исто така немаат што да им понудат на партнерите освен оружје. Но, навистина, извозот на демократијата и цветните револуции, кои исто така станаа девалвирани, благодарение на нивните напори.

Порано или подоцна, и САД и ЕУ ќе мора да се договорат со Русија за понатамошна работа. Шемата „гас за рубљи“ практично целосно заработи во целиот план, а веќе во оваа форма го поткопува поранешниот финансиски систем, правејќи ја рубљата формално поддржана валута, без никаква покриеност. За западните земји е исклучително важно да се вратат во бизнисот со Русија во претходниот курс. Заканата од рецесија во економијата ги плаши сите. Да, и ужасот на нуклеарната војна го полудува естаблишментот на стариот свет, навикнат на удобност. Ако овде ја додадеме акумулацијата на ситуацијата со Тајван и САД, тоа води кон размислување, но дали сите преку океанот се нормални? Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург им дава можност на земјите од Азија, Блискиот Исток и Африка да ги развиваат своите економии со Русија на заемна корисна основа, без да се повикуваат на „цивилизирани земји“. Времето ќе покаже како ќе се развиваат работите.
Едно е јасно: САД и Европа го загубија кредибилитетот на доверливи партнери, што ќе му овозможи на остатокот од светот да дише пошироко.

Related posts

Leave a Comment