Колумни

МИЛАН ВИДОЈЕВИЌ: Трансхуманизам, непријател на Родот – кој го финансира, кој профитира

Спомнавме дека промената на полот стана голема работа во Америка. првичните аспирации да се покаже трансхуманизмот, уште од педесеттите години на минатиот век, како движење за решавање на сексуалните и емоционалните проблеми на луѓето кои се „родени во погрешно тело“, постепено се претворија во социјален и медицински инженеринг.

Се поставува прашањето, кои се финансиери на овој социјален инженеринг и со која крајна цел? Ако воопшто постои. Сериозен извештај се појави во 2018 година, Џенифер Билек го истражуваше овој сегмент и откри дека во САД има 30 клиники за промена на полот на децата (сега има повеќе од 50) и откри дека семејството на милијардерот Прикер манипулира со средства, се преселија милиони сумиза трансхуманизам преку организации, институции, образование, а во исто време се инвестира во медицинска инфраструктура. Има повеќе милијардери кои го следат овој модел, обликувајќи ја социјалната рамка, нормализирајќи го трансхуманизмот, создавајќи голема група луѓе, студенти, професионалци од различни професии, кои стануваат важна основа за финансирање и профит од овој социјален проект.

 

Џенифер Прикер, една од семејството Прикер, беше копретседател на комитетот Обама за Америка во 2012 година и претседател на финансискиот комитет на претседателската кампања на Обама во 2008 година. Од тој момент, Обама стана голем пријател на ова движење, поддржувајќи го преку администрацијата, образованието, здравството, кое добива грантови за истражување во оваа област. Прикер е ко-основач на Националниот институт за иновации во биофармаколошките лекови (NIIMBL) и обезбеди 70 милиони долари за неговата работа. Владината поддршка беше клучна за да се доведат поединци, семејства, големи фирми, универзитети, медицинската индустрија, ЛБГТ фирми и организации. Некои од познатите американски милијардери станаа финансиери на оваа растечка индустрија, покрај семејството Прикер, тука се и Џорџ Сорос, Мартин Ротблат, Тим Жил, Драмонд Пајк, Ворен и Питер Бафет, Џон Страјкер, Марк Бонам, Рик Вајланд. 

Финансирањето на програмата за трансхуманизам се зголеми за осум пати во периодот 2003 – 2012 година. Лекарската професија се претвори во машина за правење пари. Тие ја дадоа рамката на гламурот околу трансхуманизмот, создадоа тренд, го туркаа ставот дека „родот“ е нешто што може да се избере и преку социјалниот инженеринг го всадија во секоја институција и на секој ТВ екран. Производството на хирурзи ширум светот кои се обучени за вагинопластика, фалопластика, феминистичка естетска хирургија на лице, гради и цела низа други процедури и специјалности е драстично зголемено. Само погледнете ја суштинската листа на индустрии кои профитираат во оваа област: Лекарската професија се претвори во машина за правење пари. Тие ја дадоа рамката на гламурот околу трансхуманизмот, создадоа тренд, го туркаа ставот дека „родот“ е нешто што може да се избере и преку социјалниот инженеринг го всадија во секоја институција и на секој ТВ екран. 

Производството на хирурзи ширум светот кои се обучени за вагинопластика, фалопластика, феминистичка естетска хирургија на лице, гради и цела низа други процедури и специјалности е драстично зголемено. Само погледнете ја суштинската листа на индустрии кои профитираат во оваа област: Лекарската професија се претвори во машина за правење пари. Тие ја дадоа рамката на гламурот околу трансхуманизмот, создадоа тренд, го туркаа ставот дека „родот“ е нешто што може да се избере и преку социјалниот инженеринг го всадија во секоја институција и на секој ТВ екран.

 Производството на хирурзи ширум светот кои се обучени за вагинопластика, фалопластика, феминистичка естетска хирургија на лице, гради и цела низа други процедури и специјалности е драстично зголемено. Само погледнете ја суштинската листа на индустрии кои профитираат во оваа област: Производството на хирурзи ширум светот кои се обучени за вагинопластика, фалопластика, феминистичка естетска хирургија на лице, гради и цела низа други процедури и специјалности е драстично зголемено. Само погледнете ја суштинската листа на индустрии кои профитираат во оваа област: 

                   – научници и истражувачи
                   – производители на лекови
                   – фармацевтски компании
                   – аптеки
                   – биогенетичари
                   – психијатри и психолози
                   – ендокринолози
                   – хирурзи
                   – болници и клиники
                   – државни институции и министерства
                   – универзитети
                   – невладини организации
                   – акционери и инвеститори
                   – милијардери кои инвестираат во наведените сегменти
                   – корумпирани политичари кои го овозможуваат тоа.

 

За да се добие увид во големината на финансискиот пазар во оваа област, нека послужи илустративниот пример на компанијата Takeda Farmaceuticals, од Јапонија, најголемата фармацевтска компанија во Азија, со седиште во Токио, со 50 други компании ширум светот. Пример, Такеда има патент од 1975 година за производство на луполид ацетат, кој е синтетички блокатор на пубертетот. Веќе во 1977 година тие се поврзаа со американската компанија Abbot Farmaceuticals, која доби патент и во 1993 година доби FDA лиценца за производство на Lupron Depot-Ped, блокатор на пубертетот.

Уште во 2001 година, Такеда и Абот беа фатени со „прстите во медот“. Тие потпишаа спогодба со Министерството за правда и платија казна од 875 милиони долари за незаконски поткуп на лекари да им препишуваат Лупрон на пациентите и им помагаа на лекарите да ги пополнат извештаите за Медикер и Медикеид што тие ги наплаќаа на владата преку здравственото осигурување на пациентите.

Во 2013 година, компанијата Abbott ја основа независната компанија AbbVie Inc. која сега е носител на целата палета на производи на Лупрон.Сега е шеста по големина независна биотехнолошка компанија во светот, со приход од 32,75 милијарди долари во 2018 година. Лупрон ги продава во Америка и Канада, Такеда ги продава во Азија и заеднички во Европа. Само Лупрон донесе приход од 821 милион долари во 2016 година.

Според Зоолошката градина Сент Луис, Лупрон се дава и на машки диви животни за да се потисне производството на тестостерон и сперма.

Од 2013 година, Фондацијата AbbVie, Такеда, Мајкрософт и неколку други компании станаа партнери на глобалната иницијатива Клинтон и донираа 40 милиони долари за обнова на училиштата и образовните лаборатории во Чикаго.

AbbVie стана партнер со Google во 2015 година. Стелт биотехнолошката компанија на Google, Calico LLC, се здружи со AbbVie за истражување на лек против стареење. почетниот капитал беше 1,5 милијарди долари, а од 2018 година додадоа уште по 500 милиони долари за истражување во областа на неврологијата и тоа истражување се чува во длабока тајност.

 

Во 2016 година, AbbVie беше донатор на претседателската кампања на Хилари Клинтон, а во истата година, Такеда доби над 40 милиони долари од Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс за да го прошири капацитетот за производство на вакцина против детска парализа (IPV) до 2019/2020 година. со цел да се задоволи зголемената побарувачка.

Според податоците објавени од Националниот центар за трансхумана еднаквост, од 28.000 трансхумани лица, на 11% од трансхуманите жени им биле отстранети тестисите хируршки, а 12% биле подложени на вагинопластика. Американското здружение на пластични хирурзи го објави својот извештај, во кој беа опфатени 3.256 операции, од кои 92% се операции на дојка или граден кош, 7% се операции на лицето, а само 0,9% се операции на гениталиите. Во 2016 година, во однос на претходната година, зголемувањето на бројот на трансхуманистичките операции е 19%.

Ако ви повторам дека производството на хормонски препарати за транслуѓе е поголема работа од операцијата во оваа област, тогаш застрашувачки е колку пари, видливи и невидливи, кружат во светот.

Останува клучното прашање, зошто креаторите на овој медицинско-социјален инженеринг се свртеа кон децата како потенцијални пациенти. Многу едноставно, добиваат пациенти и постојани корисници на медицински услуги, хормонска терапија, хируршки зафати, од „лулка до гроб“.

За монструозната психичка трансформација на децата во „нешто ново“, не се осмелувам да размислувам. Тоа е царството на застрашувачката научна фантастика кон која маршира човештвото.

 

Милан Видојевиќ

Related posts

Leave a Comment