Свет

„Милиони“ Германци нема да можат да платат за греење

„Милиони“ Германци нема да можат да платат за греење - синдикат

 

Праговите на доходот треба да се променат за повеќе луѓе да се квалификуваат за бенефиции за домување, вели германскиот синдикат на станари

Најмалку една третина од Германците со ниски примања можеби нема да можат да плаќаат се повисоки сметки за енергија, предупреди Германското здружение на станари (DMB), повикувајќи ја владата да направи промени во програмите за домување.

„Тоа е пекол за многу луѓе“, изјави Лукас Зибенкот, шеф на DMB, за весникот Der Tagesspiegel во неделата. „Овде зборуваме за милиони“.

Зибенкот ја повика владата да дозволи повеќе луѓе да бараат станбени бенефиции во пресрет на зголемените цени на енергијата. „Исто така, станарите мора да бидат заштитени од раскинување на договорите ако не можат да направат зголемени авансни плаќања“ , рече тој.

Забелешките дојдоа откако Клаус Мулер, шеф на Федералната агенција за мрежа, германски регулатор за гас, предупреди дека потрошувачите треба да штедат најмалку 20% од гасот за да се избегне недостигот во текот на зимата.

„Во сите други сценарија, или се соочуваме со закана од недостиг на гас уште во декември, или имаме недостиг на ниско ниво на крајот на претстојната грејна сезона“, рече Мулер, опишувајќи ги сегашните цени на гасот како „астрономски високи“.

Високата инфлација и зголемените трошоци за енергија во Германија се влошени поради стравувањата дека Русија може целосно да го прекине снабдувањето со природен гас во земјата. Германија и другите земји на ЕУ воведоа опсежни санкции кон Москва како одговор на нејзината воена кампања во Украина и открија план за постепено укинување на рускиот гас.

Сепак, германската влада постојано предупредува дека моменталниот прекин на испораките од Москва тешко ќе и наштети на економијата, ќе ја зголеми невработеноста и ќе го намали животниот стандард.

Руската гасна компанија „Газпром“ го намали протокот кон Германија преку гасоводот „Северен тек 1“ на Балтичкото Море, а потоа целосно ја прекина испораката на 10 дена минатиот месец поради работи за одржување.

Според Гаспром, процесот на рутинско одржување бил нарушен поради задржувањето на поправената турбина во Канада, која Отава првично одбила да ја врати во Германија поради санкции.

Берлин објави план за заштеда на гас кон крајот на минатиот месец, кој вклучува зголемување на резервите во капацитетите за складирање гас и користење на повеќе електрани на јаглен.

Related posts

Leave a Comment