Македонија

Мимоза Ристова: Момче од Корчагин се самоуби а училиштето организира пречек на кретенката Данела која веднаш треба да даде неотповиклива оставка!

Трагедија ја потресе Македонската престолнина откако младо момче си го одзеде животот со скок од зграда.

Несреќата се случила на последниот ден од Август откако момчето било да си го земе сведителството во гимназијата Корчагин каде што бил ученик.

Од гимназијата не било испратено ниту сочувство до семејството на ученикот а згора на тоа наместо да се прогласи ден на жалост тие организирале свечен прием за градоначалничката на Скопје Данела Арсовска.

Класната на момчето била единствената која се јавила на семејството на чие прашање зошто се молчи за трагичниот настан изјавила дека така било наложено од институциите на град Скопје и МОН.

Близок член на семејството на момчето во врска со случајот на социјалните мрежи напиша:

 

СУГС Раде Јовчевски – Корчагин дали денес негде спомнавте дека синоќа ваш ученик излезе од вашето школо и отиде си го одзема сопствениот живот? Дали и кажавте на Danela Arsovska додека си славевте денес прв ден, додека си се сликавте така насмеани и среќни, што се случило синоќа? Дали СУГС Гимназија ,,Раде Јовчевски-Корчагин” ја контактиравте воопшто фамилијата да изразите сочувство? Дали прашавте како и зошто дете излезе од вашите врати и отиде да скокне од катна гаража?!?

 

За случајот се огласи и Мимоза Ристова која напиша:

ЕДЕН УЧЕНИК ОД ГИМНАЗИЈА КОРЧАГИН СИ ГО ОДЗЕМА ЖИВОТОТ – ТАГА НЕВИДЕНА (ги земал оценките и си пресудил)
1. МОН и Образовен инспектор веднаш да преземе вонреден инспекциски надзор (ама сериозен). Да ги анкетира учениците и да го лоцира проблемот со помош на експерти по психологија. Постојат професори кои им прават булинг и мобинг на учениците, им ја разнишуваат самодовербата и ги носат во очај и смрт. Во сите гимназии има вакви гадни ликови кои треба да се отстранат. Во нашава држава ученици и родители се плашат да пријавуваат, зашто знаат дека никој ништо нема да преземе за да ги заштити, туку напротив, ги чека освета од гадот/гадурата кој/која на нив лечи лични фрустрации.
2. Анкетирањето да се спроведе по другите гимназии за да се лоцира потенцијалниот причинител на ученичка смрт, за да се превенира.
3. Кретенката Данела која се понела недоветно во врска со овој трагичен настан да се натера да си поднесе неотповиклива оставка.
4. Да се организира обука за професорите за да се научат како да се однесуваат со адолесцентите кај кои депресиите се покачени за огромен процент поради Ковид-пандемијата.
Оваа жална вест нека ги покрене механизмите, ако постои некаква држава наместо мафијашка усмрдена баруштина.
Моето најдлабоко сочувство до родителите.

Related posts

Leave a Comment