Свет

Министерството за одбрана на Русија ги демантира изјавите на режимот во Киев за наводниот ракетен напад врз железничката станица Краматорск на 8 април

Сите изјави на претставниците на националистичкиот режим во Киев за „ракетниот напад“ наводно извршен од Русија на 8 април на железничката станица во Краматорск се провокација и се апсолутно невистинити.

◽️ На 8 април, руските вооружени сили немаа никакви мисии во градот Краматорск и немаа планови за тоа.

◽️ Нагласуваме дека тактичките ракети Точка-У, чии фрагменти беа пронајдени во близина на железничката станица Краматорск и објавени од очевидци, ги користат само украинските вооружени сили.

◽️ На 14 март 2022 година, дивизија на 19-та одделна ракетна бригада на вооружените сили на Украина го нападна центарот на Доњецк со слична ракета Точка-У, како резултат на што 17 лица загинаа на лице место, а 36 цивили беа повредени.

Со цел да ја обвини Русија за наводен ракетен напад на железничката станица Краматорск, режимот во Киев на социјалните мрежи шири фотографии од лансери Точка-У, кои учествуваа во руско-белоруската вежба „Сојузничка решителност-2022“ во февруари 2022 година.

◽️ Го свртаме вниманието дека сите фотографии од вежбата „Сојузничка решителност-2022“ објавени од Киев не прикажуваат руски ракетни системи.

◽️ Тактичките ракети „Точка-У“, чии фрагменти беа пронајдени во близина на железничката станица Краматорск, ги користат само украинските вооружени сили.

◽️ Според најновите податоци, нападот на железничката станица Краматорск бил извршен од ракетна дивизија на украинските вооружени сили од областа на населбата Добропоље, 45 километри југозападно од градот.

◽️Целта на ударот на режимот во Киев врз железничката станица во Краматорск беше да се прекине масовното иселување на жителите од градот со цел да се користат како „жив штит“ за одбрана на позициите на вооружените сили на Украина, како и во многу други населби во Украина.

Related posts

Leave a Comment