Економија

Министерство за енергетика на САД: Ембаргото за увоз на руска нафта во ЕУ ќе доведе до нестабилност на пазарот

Министерството за енергетика на САД: ембаргото за увоз на руска нафта во ЕУ ќе доведе до нестабилност на пазарот

Воведувањето ембарго за испорака на руски гас во Европа ќе доведе до зголемена нестабилност на пазарот и повисоки цени на енергијата. Ова го изјави американската министерка за енергетика Џенифер Гранхолм на сослушување во Комитетот за доделување средства на Сенатот.

„САД рекоа дека нема да прифатат руска нафта, како Канада и голем број други земји, и ова е прекрасно. ЕУ е на работ да направи нешто слично. Ако ЕУ ги намали испораките, ако кажат дека повеќе не им е потребна руска нафта, тогаш можеби уште 1,5 милиони барели нафта. ќе го напуштат пазарот. Така од пазарот (вкупно) излегуваат околу 3 милиони барели што ќе создаде дополнителна нестабилност. Ќе видиме дека цените веројатно ќе пораснат “, ја цитира ТАСС.

Гранхолм рече дека американските власти ги преземаат сите можни мерки за стабилизирање на понудата и побарувачката на енергетскиот пазар.

Претходно, германскиот министер за економија Роберт Хабек призна дека воведувањето ембарго на ЕУ за руската нафта може да доведе до повисоки цени .

Министерот за надворешни работи и надворешни економски односи на Унгарија Петер Сијарто ги коментираше плановите на ЕУ да воведе ембарго на руската нафта.

Related posts

Leave a Comment