Колумни

МИРКА ВЕЛИНОВСКА: МАНГУП, ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ И ГМО БРОЈЛЕР НА ГОСТИ ВО МАНУ

Од моментот кога Република Македонија стана држава до денес, номинално имаше пет претседатели. Од нив фактички само еден ги исполнуваше критериумите за таа функција и тоа беше Киро Глигоров.

Борис Трајковски беше фикус инсталиран на таа позиција од САД на фалсификат избори (Медлин Олбрајт го прогласи Б.Т. за избран упте по првиот изборен круг) и ликвидиран како токсичен отпад по завршената спец операција на НАТО, ЦИА и нивната алатка УЧК што се нарекуваше војна за човекови права. Колатералка во ,,авионската несреќа,, што му ја спакуваа беше целиот претседателски кабинет минусирано за Стево Пендаровски како благонадежна ЦИА инвестиција за следното големо срање испланирано и спроведено на македонска територија. Ако има уште такви на кои не им е јасно зашто на Македонија никако не и тргнува, еве ќе кажам со историска дистанца од триесет години. Првиот претседател Киро Глигоров, политичар со искуство, еден од основоположниците на АСНОМ, историчар и интелектуалец, човек со способности за гледање во иднината до 200 години, ги удри темелите на македонската геополитика која ќе и овозможи стабилност и развој на државата и нацијата. Се викаше тоа политика на еквидистанца во односите меѓу државите во регионот, на континентот и во светот.

Оваа стратегија се заснова на географскиот простор на кој се наоѓа државата, на историјатот на тој простор и на геополитиката во регионот, на континентот и во светот. Бидејќи Македонија е земја РАСКРСНИЦА стратешки распослана на два континенти, таа во својата долгорочна државна политика нужно мора да го вгради елементот на спротивставеност, различните интереси на големите играчи во борбата за моќ. Имено, токму ваквиот курс на македонската надворешна политика беше причината зошто врз Глигоров беше извршен атентат кој неочекувано не заврши со негова смрт како што планирале нарачателите.

Шокот во Вашингтон беше толкав, што во Скопје дојде секретарот за Одбрана Антони Лејк со цела свита терапевти и психолози за да се увери дека Глигоров е жив и атентатиран е способен да раководи со државата. Неговиот гневен коментар на заминување дека ,,за ова ќе летаат глави во Вашингтон,, кажува се за значењето на операцијата. Симптоматично е дека планерите и нарачателите заради ваквиот случаен исход мораа да спроведат итна операција на темелно чистење и бришење на трагите на злосторниците. Имено, овој атентат пројде ,,лоу профајл,, и во медиумите и во политичките кругови на колективниот запад предводен од Вашингтон. Бре како ништо да не било! Но, што е уште посимптоматично и со далекусежни последици кои траат и денес, е дека наредбата на Вашингтон за бришшење на трагите на злосторот педантно темелно ем послушно ја спроведе партијата СДСМ која се беше самопрогласила за ,,државотоворна,,. Бранко Црвенковски како премиер и неговиот министер за внатрешни работи Љубомир Фрчкоски, министерството за правосудство кое ваков злостор го забошоти до таму што по налог на ленче Софрониевска, предметот беше фрлен како ѓубре над шкафовите се до доаѓањето на власт на Груевски, но во операцијата генерално чистење беа вклучени и ресорите за одбрана и за надворешни работи. Така еквидистанцата беше уредно погребана за да се роди еинствената опција НАТО со што контролата над малата и големата евроазиска порта ќе го спречува и сврдла евроазиискиот стратешки проект. Со ова Македонија од држава и фактички е сведена на територија (така се води во регистарот на ЕУ од 1998 г). Патем ,,елитава,, од т.н. Сојуз за Македонија, преку либералната партија на Стојан Андов се обиде атентатот на брзинка да му го препише на ВМРО-ДПМНЕ. Во медиумите нагло се појавија гледишта од уважени дејци како Стојан Андов и Љубомир Чокревски дека функцијата шеф на држава била декоративна исто како што е на пример британската кралица!? Значи, функција без никаква реална власт, односно, чисто декоративна. И така, по Глигоров, на чело на државата добивме инсталиран ФИКУС. Но, со тоа си замина и единствената шанса Македонија да стане субјект како држава, стратешки важна раскрсница на потегот Евроазија која Глигоров ја гледаше како визија за следните сто години. Затоа Македонија стана нерелевантен објект на секакви фашистички и геноцидни дејства и експерименти чиј резултат го живееме сиве овие години. Напросто, Македонија стана уште една глупава Украина.

По ликвидацијата на Фикусот Трајковски кого неговиот наследник, а самонаречен ,,државник,, Бранко Црвенковски го викаше ,,РАТКАПНА,, секому со функционален мозок му стана јасно дека Македонија стана вукоебина на криминалци, дегенерици, психопати и социопати кои ги произведува, тренира и распоредува американската амбасада во содејство со евнусите дегенерици во ЕУ и Велика Вританија.

И сега да се вратам на МАНУ. Не ми е јасно што сака академијава да постигне со поканата на трилингов ..два ипол човеци,, од кои едиот е напуван и арогантен егоцентрик, плус муватор и криминалец, вториот е неспорен научник, интелектуалец, ама дилетант во политиката, а полутката што сега седи во узурпиран офис згора е и жител на криминално склепана фарма за ГМО бројлери која е незаконски, антиуставно инсталирана на територијата на Република Македонија.

Она што фактички јас го разбрав од дешавкава е дека ,,платформава,, МАНУ му овозможи на ,,државникот,, да одигра улога на покајник кој на стари години нагло се опаметил и сега, темелно промудрен и историски самодистанциран демек, многу од политиките што ги спороведувал, не би ги повторил. Жими ашимов! Патолошки лажго, измамник до коска, самоумислен папа, самопрогласен и горд биолошки татко на сиот елитен олош во СДСМ кој ја уништи, приватизира, испљачка и распродаде Македонија, излезе да ни каже дека вака повеќе не можело!
Ма немој ми речи, мајке ти! Па нели бе ти на секој настап ни отекуваше јајца со мантрата ти мангупска дека ,,секогаш можело и повеќе и подобро,,. Како кормилар ем капетан на бродот Македонија со се верните ти гусари го шуткаше те ,,еден е изборот,, те ,,немаме друга опција,, те во ,,јато до НАТО,,. Одеднаш ти светна дека многу сме се задолжувале, па сме биле корумпирани. Ко да не си оттука и ко да не беше ти тој што гордо спроведе приватизација по моделчето на дивиот запад ,,првобитна акумулација,, и не си бил ти тој што на Роберт Поповски во канал 5 му најави ,,редистрибуција на капиталот,, а на кратко си се спуштил од Марс па дури сега гледаш дека Македонија галопирачки се задолжила.

Те слушам вака опаметен и промудрен и си велам галиба на копиљов му е јасно дека му се ближи крајот. Физичкиот. Како и секој егоцентрик на стари години почнува да мисли за тоа како ќе го запише историјата о дачо мангуп за каков се мисли ќе успее и неа да ја измами. Ама овој е кукавица во душа и шпвеќе од историјата се плаши дека додека е жив ќе му суди и пресуди македонскиот народ. Не само за пљачката преку приватизацијата, не само за шашмата со ТАТ се сеќавате на заклетвата ,,ни СДСМ ни свети СДСН нема да ме спречат да расчистам со октоподот,,. Беше толку уверлив та дури и јас и Македонците и Љупчо Георгиевски и цело ДПМНЕ му поверува. Но после ова се погласна беше оценката дека момчево е професионален лажго. Што се виде по замачкувањето на атентатот врз Глигоров но и на оној извршен врз Трајковски за кој Црвенковски знаеше дека ќе се случи (тв камерите го уснимија препотен и со унезверен поглед како се поздравува со него вечерта пред да полета за БиХ) а по кој тој реши да стане државник со порака ,,треба да знаеш, треба да можеш,,. Ко да подзаборавил троа кој беше организатор и изведувач на ,,ГОЛЕМОТО УВО 1,, што ем ни ја донесе прокси војната со УЧК ем ни ја начука гангстерската промена на уставот кој од држава Македонија направи рамковна дивоградба со инсталиран експлозив под нејзините асномски темели и ,,ГОЛЕМОТО УВО 2,, кое по барање на Вашингтон и Брисел требаше да го збрише ДПМНЕ а да го доведе црпнатиот дебил со сета негова дегенерирана, инкубаторски одгледана ем западоидно фашистички геноцидно ориентирана сперма.

Слушај ваму барабо петоколонашака! Кажо ом на оние што те држат за мадиња дека старите финти и новите ти лаги не ги купува ни мртов пијан Орце сељакот. Ти не си го бендисувал ни преспанско-софијскиот ем тирански договор! Па ти се стори етапно до тоа да дојде бе. И сите тоа убаво го знаевме оти ти ги гледавме постапките демек политиките. Ѓоа оној претходниот на Нимиц (Вашингтон де) со двојна, па двоиполна, тројна формула и на крајот едно друго име за севкупна употреба (за по дома и за по надвор) не водеше кон истиот резултат. Само што ти отчукуваше саатот, кубуреа со време и твоите газди а и ти со нив. Отвораше шампањско да ги почестиш глупандерите што ги собираш и да провериш дали разбрале нешто од она што Миленко и јас го дискутиравме 2011 година. Да те потсетам: Времето на униполарниот свет со хегемонијата на САД заврши. Старата парадигма е во фаза на дегенерација – не произведува нова вредност и нужно ќе биде заменет со поинаков свет во кој ќе се разбудиме и нема да го препознаеме. Е па се случи. Сега дури и слепци како тебе го гледаат. Па разбира се дека си многу загрижен. За себе нормално.

Види ваму да ти каже тетка Мирка. Ти си пролупан мангуп. Ни во Слатино не проаѓаш веќе.Поарно молчи и чекај да ти дојде крајот (праведен и по космички закон) оти а зинеш, личиш на колегата ти од Грузија Шакашвили а богами многу личиш и на кловнот од Украина Зеленски со кого курташак си игра цел свет. Нема кој во Македонија не знае дека само ти како помошник на Џес Бејли и самопризнат како татко на СДСМ можеше да ги избереш и инсталираш овие сегашни дебили кои во режија на ЦИА, Сорос, УСАИД, амбасадите на САД, Велика Британија, Холандија, Германија и ЕУ изведоа куртон револуција, спроведоа преврат по кројката на фашистички мајдан, инсталираа режим на дегени и психопати и ем го сменија личниот опис и на државата ем извршија геноцид врз македонскиот народ а гледам фураат и аусвајс ковид политика.

За крај ќе те потсетам што ти кажував во1996 г. за тоа како се ,,лечи,, гангрена. При првите знаци на појава на гангрена , организмот се лечи со радикални лекарства и уште порадикални хируршки методи ако процесот вознапреднал, а традиционалните лекови не помагаат. Ти момче не го исече ни ноктот а камули малиот прст на корупцијата, отворената распродажба и пљачка на Македонија и силување на нејзиниот народ а твојот суверен. Муабет не правам дека не отфикари ни рака ни нога на корумпираната ти групировка која владееше и владее во Македонија. Напротив, Македонија е зафатена од ДЕГЕНЕРИРАЧКАТА ГАНГРЕНА од која на наши очи умира во агонија и твојот еден избор и единствена опција. ЕУ не знае ни која е ни чуму е. НАТО постои само за такви глупачки и дегенки како Шеќеринска. Америка е центар на галаксијата само за шутраци како Црпко, ШФрчко, Денко Фукујама, Сашо Орданоски и Фрфљо Мајдан Геровски и сличен недопраен генетски материјал.

Патем да те прашам, во која амбасада ќе одиш овојпат за да прашаш ,,што можам да сторам за вас, за вие да ми обезбедите комуникација со стејт департментот,, . Оваа единственава ви опција не може ни себе да си се спастри, па личи се појќе на СФРЈ од времето на Милка Планинц и пред распадот. Онаа другата, што ни ти ни такви слепци и покондирани а арогантни инфериорци не ја виѓававте ете ја како надоаѓа, се развива и го зафаќа светот. Тие другите на пригодни фотки не се сликаат со такви како тебе и твојот политички пород на недоправени човеколики суштества. Ве сметаат за токсичен измет. Чекајќи ги американските шкрилци (и тие биле единствен избор) ќе останете и без воздух и вода. Освен марихуана и шверц не произведувате ништо корисно за човек. Мафија никогаш не прави држава. Ја пљачка и ја растура. И затоа на македонскиот преостанат народ му останува операцијата темелно чистење – нов АСНОМ со нови незагадени и честити луѓе. Ти и твоите ,,деца,, галиба ќе завршите како што е ред – на ѕидот на срамот како историски потсетник кој од антифашистичка слободарска Македонија направи фашистичка прчија.

За крај да те потсетам дека историјата нема да ти ја заборави честитката на новата 2006 година кога ни претскажа цинично дека ,,сакаш да го видиш тој маж што на народот ќе му каже дека му го сменил името,,. Никола Груевски тоа не го стори на толкав притисок од САД и ЕУ. А токму ти со владиката Наум го избравте, односно го црпнавте од нива она копито непрокопсано и и го утрапивте на Македонија да го заврши во ваше име она на што вие како локални соработници на ЦИА работевте истрајно ем посветено. Впрочем, затоа сте ем богати ем уште живи.

И сакам да си знаеш, твоето признание во присуство на Наташа Савова дека јас не сум можела ни да замислам колку си расипан, со препорака да го одгледам филмот ,,ќерката на генералот,, за да ми стане јасно зошто си водел таква политика и си носел такви одлуки и си постапувал како што си постапувал, ме натера да се занимавам длабински со психоанализа особено на слични на тебе психопати кои глумат нормални. Сполај ти на оставината! Може да се каже ете и ние сме имале Калигула. Не еден ами изгледа двајца. И син ти Црпко е Калигула Втори.

Поздрав до МАНУ од М.Велиновска

Related posts

Leave a Comment