Регион

Мицотакис: Правата на грците во Албанија услов за европска интеграција

 

Грчкиот премиер Киријакос Мицотакис рече дека почитувањето на правата на грчкото малцинство во Албанија е услов земјата да добие датум за пристапни преговори со Европската унија. .

Мицотакис рече дека ефективната заштита на малцинските права на грчкото национално малцинство во Албанија е најголема грижа на грчката влада и на неговата лична.

Во писмото до грчкото малцинство во Албанија, „Омонија“, Мицотакис изјавил дека тоа е услов за почеток на преговорите за интеграција на Албанија во Европската унија.

Во писмото се вели дека грчката влада и Новата демократија секогаш ќе бидат на страната на грчкото малцинство во Албанија.

Шефот на грчката влада додаде дека билатералните односи меѓу двете држави дополнително ќе бидат развиени и зајакнати, не само во однос на интеграцијата на Албанија во ЕУ, туку и пошироко, што, рече тој, ќе ги фаворизира малцинствата и напредокот на двете земји.

Related posts

Leave a Comment