Колумни

Мишко Ливрински : МОЧУРИШТЕ

Image result for sovereignty

 

Веќе четри години како официјално сме под окупација од страна на западнава групировка на Брисел, од моментот кога ни ја инсталира квислиншката власт  на чело со црпнатиот Заев, а со асистенција и благослов на ДПСЕ, бидејќи дечкиве си го призна и го благословија црпко и неговата дружина  како легално избрани на власт. Па така, му го призна мандатот, влегоа во собрание и учествува во неговата работа! Се на се кои сака нека се лути му асистентира! Но прашање што ме мачи и за кои до сега сум пишувал е невидениот мол од останатите фактори на општеството за сите настани кои се случува во текот на изминативе четри години. Малкумина се одвоија и се оважија да застанат на стран на државата и во одбрана на националните интерес на македонскиот народ.

Прашањето што го поставуваме  зошто ни се случува ваков молк и зошто е тоа така? За да дадеме одговор треба  да се вратиме наназда уште од самиот почеток на нашата независност како држава. Идентификувањето на причината што всушност се случило во минатото ќе ни даде светлост да ја разбереме сегашноста.
Уште од самиот почеток на нашето битисување како независна држава, кога одлучивме од еден политички систем ( Социјализам, еднопартиски систем) да влеземе во демократски ( Повеќепартиски систем) не се направи лустрација на политиката, на политичарите, не се прочисти државата од старите удбашки структури. Па така, ние како држава да добиеме нова политичка елита, интелектуална елита, напротив звладеа старите удбашки структури на ЦК СКМ како Перо Гошев ( Вечити гувернер и збунет на конгресот на СКЈ 1991 година збунетот гласаше за останување во СФРЈ од кога го напуштија Словенците и Хрватитет); Стојан Андов ( Удбашки промотер на Македонија да си го смени името); Тито Петковски ( Вечити политичар од СКМ-СДС, негов пандант во ДПСЕ може да биде само Влатко Ѓорчев) ; Васил Тупурковски Циле ( Штафета на УДБА, на КАГБ, на ЦИА) човекот кој за два милона долари ја продаде Македонија за признавање на Тајван. Хоштаплерот Бранко Црвенковски кои не лажеше дека е државотворец и дека води државотворна политика, а неговата политка беше растурање и плачкање на државата Македонија, креаторот на октоподот и на ТАТ, креаторот на денешниот свињарник наречен СДС, нели негови деца се! Тој име таткото! Папата! Креаторот! Господ Бог!. Љубчо Георгиевски кои за потребите на УДБА беше обликуван во Бугарин за стајлингот негов беше задолжена Удбашката Доста Димовска, се со цел партијата да му личи на бугарска,а со тоа самата со таков стајлинг да преставува одбивност кај народот. Тоа е првото почетно плетње на пајажината и создавање на мочуриштето кое денес го имаме.
Интелектуалта уште од самиот почеток беше позбунета од што сега! И кога се распаѓаше СФРЈ и кога прогласувавме независна Македонија интелектуалата ни беше најзбунета, а богами  остана и уште збунета, никако да излез од состојба на збунетост, не знаејќи што да избере кој воз да го избере дали независна Македонија или Југославија? Дали Белград или Скопје? Сега пак не знае дали да избере ЕУ и НАТО или Македонија? Печуркиве со лажни дипломи никако да сватат дека нејзиниот народ оддамна се откажа од ЕУ и НАТО и на референдумот јасно и гласно кажа НЕ! Печурките од интелектуалата уште ми навиват дека еден ни е изборот гледај на запад.
Трета работа, а економска елита? Неа ниту ја имаме, ниту пак сме ја имале.Ја нема десетката со кромид од приватизација која се налапа со пари и имот, Го нема ниту Штеријо Наков, ниту Хари Костов, ниту пак социјалистот Џинго, Орце Камчев! Слушнавте ли некој од овие типови да се јави да го крене својот глас против промена на името, тиранската платоформа, бугарски договор? НЕ! Освен последниов кој јавно изјави дека ако Црпкана не го потпишел преспанскиот договор тој би го потпишал. Секако, кога ти размислуваш со газот наместо со главата.
Одговорот е многу едноставен!Една група најмногу сконцентрирана околу СДС и поранешни структури на СДС ја приватизираше прво Македонија за свои интереси, а потоа ја користи за свои сопствени интереси и цел правејќи од неа мочуриште кое нашите политичари експресно го креира во овие триесетина години. Целата транзиција и приватизација ни ја правеше една партија СДС и УДБА ни станува јасно зошто ни е такво општеството, зошто сите молчат, зошто никој не со оважи да биде на чело на одбрана на државата и на страна на народот.  Центарот кој што го создал мочуриштето не му го дозволува тоа. Сега станува јасно зошто едни исти луѓе и нивните фамилии просперира сите овие триесет години во политиката, во образованието, во здраството, во медиумите! на секаде се тие исти луѓе присутни. Биле учипени во мочуриштето.
Јасно ни е зошто сме немале ни демократија, ниту капитализам, ниту развој на нормален и здрав приватен сектор како алтернатива на државниот сектор, ниту пак повеќепартиски систем, ниту политички живот и политички идеи, ниту образование! Јасно е како бел ден, дека една партија и нејзини послушници распределени секаде дури и во другите партии кои се создавале не владела цели триесет години! јасно е мочуриштето само на таков начин можело да преживее.
Единствен начин за спас од мочуриштето е тоа да пресуши, лека полека тоа мора да го направиме.  И Трамп со неговото доаѓање во белата куќа ни вети дека американското мочуриште ќе пресуши. Проблемот кај нас е што ние го немаме Трамп, Ниту Салвини или Орбан! Нашата надеж да биде дека наскоро ќе се појави и кај нас некој како нив! Како и што ќе го натера да се појави не знам! Знам дека секогаш дека големите водачи во одредени историски мигови се појавувале кога тоа билоп потребно. И сега во Македонија е голем истоирски миг за појава на таква личност, да се надеваме дека наскоро ќе се појави и ќе му го даде ударот на мочуриштето.
ПС. Немојте да мислите дека мислам на некој од актуелните политичари, бидејќи никој од нив е недостоен да биде водач и лидер кој ќе влезе во историјата, вклучувајќи го и Христијан  Мицковски.
Мишко Македонски Ливрински, Скопје, Македонија.
Image

Related posts

Leave a Comment