Колумни

МИШКО ЛИВРИНСКИ : МОЈОТ ИЗБОР Е МАКЕДОНИЈА

МОЈОТ ИЗБОР Е МАКЕДОНИЈА

Неделава што пројде црпнатиот и фашистички парламент на инсталиранава дивоградба северна го ратификуваше протоколот за прием на дивоградбава северна во НАТО. Не треба да има паника и вознемирување поради две причини. Прво, како што се влага во НАТО така и се излага и второ во НАТО влезе дивоградбава северна, а не Република Македонија, па така НАТО доби непостоечка држава во неговиот состав која правно не е легитимна, во ООН не постои како држава. Што значи дека и договорот за влез во НАТО е нелегитимен.

НАТО нема светла иднина да се знае! видовме со последните настани во Иран  дека е готово. Во оној миг кога земјите членки на НАТО кога требаше да застанат против Иран, а на страна на САД истите тие земји членки се повлекоа. И тогаш Трамп кажа дека со ваквото однесување на земјите членки зошто НАТО да постои и навистина бадијала е неговото постоење. НАТО постои од времето на студената војна како контратежа на Варшавскиот пакт. Пропаѓањето на источниот блок и варшавскиот пакт го постави прашањето од потребата за постоењето на НАТО како воен сојуз? После падот на варшавскиот пакт НАТО немаш зошто да постои, заканата за западниот свет веќе исчезна. За да можат да го одржат постоењето на машинеријата НАТО, самите почна да создаваат разни групи, Терористи, исламски фудаменталисти, талибанци, муслимански браќа, ИСИС, ИСИЛ, ДАЕШ као закана за западниот цивилизиран свет и секако како оправдание за постоењето на НАТО. Денес се позивесно е дека НАТО би проживеал барем уште некоја година.
Во овие турболентни промени што му престојат на светот и на ЕУ нема да и биде лесно да преживее! барем не во ваква форма во каква денес се наоѓа. ЕУ беше замислена да функционира како заедница на региони иако најпрво започна да функционира како европска економска заедница за јаглен и челик. Суштината да се изгради ЕУ како заедница на региони а не на држави лежеше во фактот што во Европа се лошо поставени границите помеѓу сите европски држави најчесто во војни, па така денес скоро сите европски држави имат свои дијаспори, односно малцинства во соседните држави. За да нема постојано војни на секои 50-тина години за поместување на гранците помеѓу државите. Затоа беше Шумановата идеја за создавање на заедница на региони како што е на пример албанскиот регион, тоа е првата фаза создавање на региони, а втората фаза е кога тие региони ќе треба да прејдат во нови национални држави со што на тој начин ќе се исправеа грешките на лошо повлекуваните гранции во војните и гршките на претходните политики. Една од причините за бришење на Македонија и македонскиот народ е да не се создаде македонски региони во кои би влегле и територии од соседните држави. Бугарија и Грција всушност на големо сакат да го спречат создавањето на македонскиот регион.  Идејата за создавање на заедница на региони е веќе мртва! Стана мртва во оној момент кога од европска економска заедница одлучија да направат држава Соединети Европски држави по примерот на САД. Идеја која секогаш била утопија поради различните историско -општествени околности низ кои Европа и европските народи минувале низ текот на историјата.
Судбината на ЕУ после брегзитот стана неизвесна, едно е сигурно дека излезот на земјите членки од унијата ќе се забрза, народите на Европа се незадоволни од унијата. А чим Сорос во два наврати кажа дека ЕУ е мртва, сигурно дека е веќе мртва.
Во последно време ме утепа на Facebook затоа што сум постирал амерички песни и музика, ме прогласија за проамериканец, антирус и.т.н.Веќе не знам колку пати да кажам дека мојот ста е тоа дека јас сум за неутралност, неврзаност на Македонија во меѓународните односи во поглед на надворешната и воената политика и тој став си го бранам со години. Да точно е тоа дека во мое време живеев и сум  растен со американска музика и филмови, по што немаше друго. Инаку мојата америка е она од 60-тите и 70-тите години, она америка на хипи движењето, окупирај го вол стрит, на рок и поп музиката од 80 тите години, на стрип серијалите Бетмен, Химен и Супермен. Но тоа не значи дека дека ќе навивам за нивната дегенерисана политика и корумпираниот банкарски систем. Прво имам чуство и сенс да видам дека западниот свет вака како што е поставен се претвара во тоталитаризам, она што беше СССР. Не можам да навивам за тоталитаризам, за систем што дегенерира, систем кој е спротивен од моите демократски и слободарски размислувања. Знам дека во Христијанска Америка пред 60 годин не смеше да се зборува за теорија на еволуција, во школите децата не смееа да учат за неа, ако некои професор по биологија земеше да предава беше даван редовно на суд од страна на родителите каде што родителите ги добива битките, денес сликата е сосема спротина. Ова денес не е мојата Америка јас која ја познавам, веќе не ни можам да ја препознам.
На мојот блог каде што ги објавувам редовно моите текстови може да се види дека секој или втор текст  ми е против западната политика најмногу американската политика. Да би ме читал некој од амбасадорите сигурно дека би ме прогласиле за перосна нонграта со забранет влез во САД.
Но тоа не значи дека ако сум против Америка дека ќе одам во Москва  да се прекрстам, односно дека ќе почнам да навивам за Русите. Факт е дека со враќањето на  Русија на политичката сцена во периодт 2006-2009 година  веќе светот полесно дише. Факт е дека Русија понуди нов концепт  во меѓународните односи и уредување на светот, за меѓусебна соработка помеѓу народите и различните култури. Тоа е факт кој не смее да се негира, туку треба да се подржи, но тоа не мора да значи дека поради тоа јас сум Русофил. Сметам дека тој нов концепт како што е концептот на Владислав Шураков за суверена демократија, односно владеење на мнозинството што го нуди Русија за уредување на светот го гледам како добробит за Македонија и останатите народи. Алтернатива човекот во политиката треба да им макар и тоа била Русија, но тоа не треба да не прави русофили. Досега нашите политичари како стап беа залепени за Брисел и Вашингтон, зарем ние ќе ја продолжиме истата политика од Брисел и Вашингтон ќе се залепуваме за Москва?  А зошто кога наша одредница треба да биде Македонија и Македонскиот народ. Мојот избор и за кого јас навивам е Македонија и никој друг.

Мишко Македонски Ливрински, Скопје, Македонија.

Related posts

Leave a Comment