Свет

Модерна го тужи Фајзер: „Ја копираа нашата технологија за вакцини“

MODERNA ги тужи Pfizer и нејзиниот германски партнер BioNTech, тврдејќи дека тие ја копирале технологијата за развој на вакцини развиена одModerna години пред пандемијата. Во САД и Германија се поднесени тужби, а се уште не се знае колкава отштета бара Модерна.

Модерна тврди дека вакцината против Ковид-19 на Фајзер е копија на револуционерната технологија на Модерна. Модерна објави дека Pfizer и BioNTech ги прекршиле патентите поднесени помеѓу 2010 и 2016 година што ја покриваат нејзината mRNA технологија. Модерна е со седиште во Кембриџ, Масачусетс, а тужбата ја поднесе во Окружниот суд во Масачусетс и Регионалниот суд во Дизелдорф, Германија, каде што е седиштето на BioNTech.

Месинџер РНА, попознат по кратенката mRNA, е генетски запис кој ги пренесува упатствата на ДНК до системот за производство на протеини на клетката и се користеше во производството на вакцина против коронавирусот.

„Ги поднесуваме овие тужби за да ја заштитиме иновативната технолошка платформа mRNA што ја создадовме, инвестиравме милијарди долари во развој и патентиравме во текот на децениите што доведоа до пандемијата на Ковид-19“, рече Стефан Бансел, извршен директор на Модерна, додавајќи:

„Оваа основна платформа што почнавме да ја градиме во 2010 година, заедно со нашата патентирана работа за коронавирусот во 2015 и 2016 година, ни овозможи да произведеме безбедна и високо ефикасна вакцина против Ковид-19 во рекордно време по избувнувањето на пандемијата“.

Related posts

Leave a Comment